Tyrimo duomenimis, 7 iš 10 rinkėjų sako „ne“ Norvegijos narystei ES ir tik 19 proc. šalies gyventojų mano, kad Norvegija turėtų prisijungti prie ES.

Kaip rašo „Euractiv“, neigiamą atsakymą pateikusių rinkėjų yra visose šalies dalyse, tarp visų amžiaus ir išsilavinimo grupių.

Høyre konservatorių partijos ir didžiausios šalies opozicinės grupės nuomone, klausimo dėl narystės ES nebus darbotvarkėje, jei ši partija pateks į valdžią po artėjančių rinkimų.

Paskutinių apklausų duomenimis, šios partijos lyderė Erna Solberg gali laimėti rinkimus be didesnių sunkumų bei tokiu būdu tapti antrąja ministre pirmininke moterimi Norvegijos istorijoje po Gro Harlem Brundtland, dalyvavusia valstybės valdyme 1981, 1986 – 1989 ir 1990 – 1996 m.

„Narystė ES nebus svarbia tema ateinančią kadenciją“, - sako Høyre  partijos atstovas parlamente Torbjørnas Røe Isaksenas.

Høyre rinkėjai – labiausiai ES palaikanti Norvegijos visuomenės dalis. Nors 60 proc. pasisako prieš narystę ES, trečdalis vis dėlto tiki, kad ši Skandinavijos šalis turėtų prisijungti prie ES.

Norvegijos dešiniųjų partijų tarpe, Krikščionių liaudies partija – vienintelė, kuri griežtai pasisako prieš prisijungimą prie ES. Liberalų bei Progresyviosios partijų politinėse programose nenurodytas požiūris į prisijungimą, o Høyre partijai priklausantys politikai pasisako norintys teikti prašymą stojimui į ES.

„Ne naujiena, kad didžioji Høyre partijos rinkėjų dalis pasisako prieš narystę ES – taip yra jau ne pirmus metus. Tačiau Høyre partijos politika sprendžiama partijos kongreso metu, todėl mes vis dar turime narystės ES palaikymo daugumą“, - T. R. Isaksenas.

Norvegijoje jau buvo surengti du referendumai: 1972 m. 53,5 proc. dauguma pasisakė už prisijungimą prie Europos ekonominės bendrijos (EEB), o 1994 m. 52,2 proc. rinkėjų pasisakė prieš narystę ES.

Norvegija ir Islandija – vienintelės Šiaurės Europos šalys, neįeinančios į ES. Praėjusią savaitę Islandija nutraukė derybas dėl stojimo į ES.

Švedija ir Danija – ES narės, o Suomija – vienintelė Šiaurės Europos valstybė, priklausanti tiek ES, tiek ir euro zonai.