MyEP konferencijoje apsilankiusi politikė atsakė į skaitytojų klausimus ir įvertino Europos Sąjungos (ES) pastangas, bandant išspręsti mūsų artimoje kaimynystėje kilusį konfliktą. Apie tai skaitykite čia.

Be Ukrainos aktualijų, skaitytojus taip pat domino ir Europos Parlamento veikla bei priimami įstatymai.

Lietuviai Europoje - atsakingi ir daug dirbantys

Paprašyta įvertinti lietuvius, dirbančius Europos Parlamente, konservatorė teigė, kad sunku absoliutinti, nes žmonės yra įvairūs, tačiau atskleidė, kad Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai, buvo maloniai nudžiuginta gerų atsiliepimų apie lietuvius, kurie yra atsakingi ir daug dirbantys.

„Europos Parlamente nemažai lietuvių. Vieni jų – talkina EP nariams, kiti – dirba administracijoje. Aš vertinu, kuomet tautiečiai nevengia bendravimo ir bendradarbiavimo, tačiau yra tokių, kurie nuo lietuvių bendruomenės atsiriboja“, - teigė ji.

Nors artėja Europos Parlamento kadencijos pabaiga, EP nariai dar turi daug veiklos. R. Morkūnaitė-Mikulėnienė papasakojo, kad šiuo metu ruošia pranešimą dėl plastikinių maišelių. Pagrindinė užduotis – sumažinti plastikinių maišelių naudojimą ES, nes tai yra vienas pagrindinių taršos šaltinių atliekų prasme.

Pasak jos, Ukrainos klausimas artimiausiu metu Europos Parlamente taip pat išliks labai aktualus.

„Kadencijos ne tiek daug ir liko - balandžio pabaigoje viskas baigiasi, tad dabar svarbu užbaigti pradėtus darbus“, - sakė pašnekovė. 

Vartotojai neturi būti klaidinami

Neseniai Europos Parlamente priimta skandalinga Tabako direktyva, kuri uždraudžia skonines cigaretes. MyEP skaitytojas domėjosi, ar mėtinių cigarečių draudimas iš tiesų gali padėti sumažinti rūkančių skaičių ir ar tikrai draudimas yra veiksminga kovos su rūkymu forma?

„Tabako direktyvos esmė - kad vartotojais nebūtų manipuliuojama. Tabako produktas turi atrodyti ir jo skonis turi būti kaip tabako produkto. Buvo imtasi priemonių tam, kad būtų sumažintas patrauklumo vartotojams kriterijus. Kaip žinia, direktyvos tekstas buvo dar ambicingesnis. Buvo ketinama uždrausti ir plonąsias cigaretes, tačiau jos rinkoje išliks. Čia pirmiausia orientuojamės į jaunimą ir paauglius, kurie gali pradėti rūkyti, tad jiems, kaip rodo tyrimai, ypač merginoms, daro poveikį skoninės cigaretės, nes jos sudaro įspūdį, kad yra skanesnės ar lengvesnės“, - paaiškino EP Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto narė.

Politikės pasiteiravus, ar nemano, kad Europos Parlamentas reguliuoja per daug ir bando kištis į kiekvieną mūsų gyvenimo sritį, ji pabrėžė, kad šiuo klausimu diskusija neišsenka ir tai yra labai patogi korta euroskeptikams.

“Pritarčiau, kad kai kur tikrai perlenkiama lazda, tačiau kalbant apie visuomenės sveikatą, manyčiau, turėtume imtis bendrų veiksmų, nes tik tada tam tikros iniciatyvos gali duoti gerų rezultatų. Yra atskiros sritys, kur mes tikimės daugiau ar mažiau reguliavimo. Kalbant apie energetiką, būtina turėti bendrą politiką - kalbėti bendru ES balsu, tuo tarpu, šeimos politikos klausimai turėtų būti palikti valstybėms narėms“, - dėstė savo nuomonę konservatorė.

Įvardijo savo pasiekimus

Į klausimą apie didžiausius savo pasiekimus politinėje karjeroje R. Morkūnaitė-Mikulėnienė atsakė per kadencijos Europos Parlamente prizmę.

„Ši kadencija buvo ypatingai svarbus laikas, nes buvo svarstoma ES finansinė parama 2014-2020 metams ir čia norėčiau išskirti Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo klausimą. Kaip žinia, Europos Komisija ketino nutraukti lėšų skyrimą, tačiau bendradarbiavimas su Lietuvos ir ES institucijomis, tame tarpe ir EP, privedė prie tikrai gerų rezultatų Lietuvai. Man nemažai teko kalbėtis ir bandyti įtikinti kolegas dėl šio klausimo ir šis užkulisinis darbas turėjo teigiamos įtakos. Buvo teikti ir rašytiniai pakeitimai, vyko ir viešos diskusijos šiuo klausimu“, - pasakojo ji.

Taip pat politikė pridūrė, kad pavyko iškovoti šiek tiek palankesnes sąlygas Lietuvos ūkininkams, lyginant su pradiniu pasiūlymu iš Europos Komisijos.

Tarp kitų svarbių europarlamentarės darbų – klausimų dėl ES pasienio atominės elektrinės, energetinio saugumo problemų kėlimas bei Baltijos jūros ekologinės būklės gerinimas (naftos platformų griežtesnė kontrolė, fosfatų mažesnis naudojimas ir t.t.).

Be to, ypač daug dėmesio R. Morkūnaitė-Mikulėnienė skyrė Lietuvos istorinei atminčiai. „Per kadenciją pavyko surengti nemažai renginių EP - „Baltijos kelio“ alėjos atidarymą, Rūtos Šepetys romano „Tarp pilkų debesų“ pristatymą, filmų peržiūras, kitų knygų pristatymus, "Atviro rato" spektaklio peržiūrą Briuselyje. Nors tai ir ne teisėkūra, tačiau svarbus šviečiamasis darbas. Ypatingai sekant aktualijas Ukrainoje, akivaizdu, kad istorines pamokas reikia išmokti, kad nesikartotų skaudūs patyrimai“, - svarstė MyEP konferencijos dalyvė.

Vienas skaitytojas pastebėjo, kad europarlamentarė savo darbo metu dažnai kelia istorinės atminties klausimus, todėl teiravosi, ar per darbo EP metus ji jaučia, kad kolegos jautriau žvelgia į Baltijos šalių okupacijos ir kitus su istorine atmintimi susijusius klausimus.

„Šviečiamojo pobūdžio iniciatyvos ir renginiai yra labai svarbūs ir reikalingi. Tuo įsitikinau, kai pamačiau kolegų reakcijas. Pavyzdžiui, kai kurie iš jų net nežinojo, kad į Sibirą buvo tremiami vaikai ir kūdikiai. Turime pasitelkti ne vien faktus, bet ir emocijas, kai kalbame apie istoriją, todėl filmai ar knygos, kurie yra paremti emocija, geriausiai atskleidžia mūsų skaudžią patirtį. Manau, kad tokių iniciatyvų Lietuvoje, ypač skirtų užsieniečiams, turėtų būti daugiau. Jei būsiu perrinkta į EP, būtinai tęsiu pradėtus darbus šiais jautriais klausimais“, - pabrėžė ji.

Amžius netrukdo

Kitas skaitytojas atkreipė dėmesį, kad neretai vyresni politikai kalba, kad jaunimui Europos Parlamente ne vieta, kad ten nieko negali nuveikti ne sunkiasvoriai. R. Morkūnaitės-Mikulėnienės buvo teiraujamasi, kokia yra jos asmeninė patirtis ir ar amžius trukdo?

„Nesutinku su tokia nuomone, nes viskas priklauso nuo žmogaus aktyvumo ir jo užsidegimo. Vyresnis politikas gali būti gana vangus, tuo tarpu iš mano pažįstamų jaunų europarlamentarų visi turi savo kuruojamas temas ir aktyviai ties jomis dirba. Aišku, gyvenimiška ir politinė patirtis duoda daug pliusų, tačiau tai nėra sėkmės EP garantas“, - tikino neseniai trisdešimtmetį atšventusi europarlamentarė.

Dar viena skaitytoja, stebinti politikės veiklą ir iniciatyvas, pripažino, kad su malonumu stebėjo jos pasisakymą, kai R. Morkūnaitė atrėžė Valdemarui Tomaševskiui už jo melą. Skaitytoja teiravosi, kaip į jo „paistalus“ reaguoja Europos Parlamente ir ar V. Tomaševskis taip elgiasi nuolat?

„Visi supranta, kad tai yra politiko asmeninė darbotvarkė, aš nuolat kartoju, kad Lietuva nepažeidžia jokių tarptautinių įsipareigojimų. EP yra parlamentarų, kurie kelia tautinių mažumų klausimus. Dažniausiai tai yra vengrai ir lenkai - istoriškai didelių valstybių atstovai...“, - atsakė europarlamentarė ir nuskubėjo į Ukrainos palaikymo piketą prie Rusijos ambasados.