Pagal pradėtas vykdyti priemones planuojama uždaryti maždaug 300 nelegalių stovyklaviečių, ištremti iš šalies visus iš Rumunijos ir Bulgarijos atvykusius romus, kurie yra pažeidę įstatymus, vykdyti Prancūzijos ir Rumunijos policininkų mainus ir vykdyti tikslinius mokesčių institucijų patikrinimus romų bendruomenėje.

Apie šias priemones buvo paskelbta po to, kai praėjusią savaitę maždaug 50 „klajoklių“ (Prancūzijoje jie vadinami „gens du voyage“) apiplėšė policijos nuovadą ir kitus namus Saint Aignan gyvenvietėje centrinėje Prancūzijoje, protestuodami prieš tai, kad policija nušovė 22-jų metų vyrą.
Prancūzijos kairieji prisijungė prie žmogaus teisių gynimo grupių ir specialių organizacijų, kurios kritikuoja tokią N.Sarkozy iniciatyvą.

Prancūzijos žmogaus teisių gynimo grupė „Ligue des Droits de l'Homme“ išleido pareiškimą, kuriame griežtai smerkia romų niekinimą. Taip pat jie kritikuoja tai, kad „susiejami“ Prancūzijos gens du voyage, kurie, jų teigimu, yra furgonuose gyvenantys Prancūzijos piliečiai, ir 15 tūkst. Prancūzijoje esančių romų, kurių daugelis yra kilę iš Rumunijos ir Bulgarijos.

Rumunijai ir Bulgarijai įstojus į Europos Sąjungą 2007 m., Prancūzijos vyriausybė taikė pereinamojo laikotarpio priemonę, pagal kurią šių valstybių piliečiai neturėjo galimybės įeiti į Prancūzijos darbo rinką, primena žmogaus teisių gynėjai. „Ligue des Droits de l’Homme“ teigia, kad dėl to šių dviejų šalių imigrantai romai turi gyventi lūšnynuose, kadangi negali dirbti legaliai.

Prancūzijos žmogaus teisių gynėjų grupė paragino panaikinti pereinamojo laikotarpio priemones ir suteikti romams galimybę legaliai dirbti. Jie nori, kad valdžia pasinaudotų esamais mechanizmais, siekdama pagerinti jų gyvenimo sąlygas.