Europarlamentarai „reiškia didžiulį susirūpinimą dėl Prancūzijos ir kitų valstybių narių valdžios institucijų veiksmų, kurie nukreipti prieš romus ir klajoklius siekiant juos išsiųsti“. Parlamentas „primygtinai ragina nedelsiant nutraukti visus vykdomus romų išsiuntimo veiksmus“ ir „pabrėžia, kad masinis asmenų išsiuntimas yra draudžiamas remiantis Pagrindinių teisių chartija ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija“. Savo ruožtu EP labai apgailestaudamas pažymi, kad Europos Komisija „vėlai ir ribotai reagavo“ siekdama patikrinti, ar Sąjungos šalių veiksmai atitinka ES teisę, sakoma pranešime.

"Dauguma Europos romų po 2004 m. ir 2007 m. įvykusios plėtros tapo ES piliečiais ir todėl jie ir jų šeimos gali naudotis teise laisvai judėti ir gyventi valstybių narių teritorijoje“, – primenama rezoliucijoje. Europarlamentarai „ragina valstybes nares visiškai laikytis savo įpareigojimų pagal ES teisę ir suderintai taikyti Laisvo judėjimo direktyvos reikalavimus“.

Europarlamentarai pažymi, jog 10–12 mln. Europos romų tebekenčia nuo sistemiškos diskriminacijos švietimo, būsto, užimtumo, sveikatos priežiūros ir kitose srityse. Jie ragina kartu su romų atstovais parengti Europos strategiją romų klausimais. „ES ir visos valstybės narės dalinasi atsakomybe siekiant skatinti romų įtrauktį“, – pažymi EP nariai. Jie ragina „sutelkti tinkamą finansavimą romų integravimo projektams“, taip pat užtikrinti, kad ES lėšos geriau pasiektų romus. Ypatingą dėmesį siūloma skirti romų moterims, kad jos nebūtų diskriminuojamos remiantis kultūriniais įpročiais, o smurtas prieš jas nebūtų pateisinamas papročiais, tradicijomis ar religiniais sumetimais.