„Nors kai kurie teigia, kad šioje srityje dirbame lėtai, mes iš tiesų per labai trumpą laiką labai daug aprėpėme“, - europarlamentarams pristatydamas praėjusios savaitės viršūnių susitikimo rezultatus sakė H. Van Rompuy.

Jo nuomone, pažanga atnaujinant ekonominio valdymo taisykles vyksta „labai greitai“, palyginus su derybomis dėl 1997 m. priimto Stabilumo ir augimo pakto, įteisinusio pagrindines euro zonos taisykles.

Dar besirengiant viršūnių susitikimui, keli ES diplomatai išreiškė abejones, ar H. Van Rompuy darbo grupė per artimiausius mėnesius bent kiek pasistūmės į priekį. „H. Van Rompuy jau tikriausiai pasiekė tai, ką tikėjosi pasiekti per šį „Europos semestrą“, - sakė vienas šaltinis, turėdamas galvoje finansų ministrų prieš dvi savaites patvirtintą naujają biudžetų peržiūrų tvarką.

Tačiau buvęs Belgijos premjeras tikino, kad jo ataskaita, kurią jis pateiks rugsėjo 27 d. ir kurią ES vadovai greičiausiai patvirtins spalio 28–29 dienomis, „pristatys galutines teisingas krizės pamokas“.

Vis dėlto jis pripažino, kad valstybių narių nuomonės skiriasi dėl sankcijų masto neįvykdantiems biudžeto deficito reikalavimų – tai pagrindinė kliūtis, neleidžianti funkcionuoti ekonominei vadovybei.

Kadangi s praėjusios savaitės viršūnių susitikimo ekonominės temos buvo nustelbtos ginčų tarp Prancūzijos ir EK dėl romų klausimo, H. Van Rompuy pabrėžė, kad tokie Tarybos susirinkimai turėtų būti rengiami ne kaip specialūs „viršūnių susitikimai“, bet kaip ES institucijos „einamieji posėdžiai“.

Kritikuojamas kairiųjų ir žaliųjų europarlamentarų, kad, vadindamas viršūnių susitikimą „sėkmingu“, gyvena „paralelinėje galaktikoje“, H. Van Rompuy sakė, kad jis mieliau vadovaujasi „faktais“, o ne pasiduoda „įžvalgų pagundai“.

Gindamas poziciją, kad, jam pirmininkaujant, ES vadovai turėtų susitikti kiek įmanoma dažniau, jis teigė, kad tai „valstybėms narėms leidžia pasijusti Sąjungos savininkais ir nariais bei sustiprina jų įsipareigojimus siekti jos sėkmės“.

„Todėl investuoju savo laiką ir energiją, kad palaikyčiau reguliarius ryšius su kitų institucijų prezidentais, ypač Europos Komisijos pirmininku, Europai pirmininkaujančia šalimi, Centriniu banku, Euro grupe ir, žinoma, Jumis, [Europos Parlamento] pone pirmininke“.
Nors praėjusios savaitės viršūnių susitikimas surengtas turint gerus ketinimus, kad ES imtų veikti, jį sugadino ginčai, kiek turėtų siekti Komisijos galios, ginant ES įstatymus.

Kalbėdamas plenariniame posėdyje socialistų frakcijos lyderis Martinas Schultzas iškėlė ES politikos taikymo „tik tada, kai ji atitinka mano politiką savoje šalyje“ problemą – jo teigimu, taip elgiasi tiek centro-dešiniosios, tiek centro-kairiosios vyriausybės.

„Šis institucinis pavojus kelia grėsmę Europai kaip vienetui. Mums reikia bendruomeninių metodų, o juos įtvirtinti yra Europos Parlamento užduotis“, - sakė jis.