„Finansų ir ekonomikos krizė išryškino ES ekonominės politikos koordinavimo ir finansinio valdymo trūkumus. Strategijoje ES 2020 apibrėžta vizija, kurios pagrindą sudaro ekonomikos atsigavimas, valstybės finansų stabilumo atkūrimas, tvarus ekonomikos augimas ir darbo vietų kūrimas. Tam, kad būtų pasiekti šie tikslai, ES reikia vykdyti griežtesnę makroekonominę priežiūrą, kuri apimtų visas susijusias ekonominės politikos sritis“, – savo kreipimesi į Europos Komisiją teigia Zigmantas Balčytis.

Jo teigimu, pirmieji žingsniai jau padaryti, įsteigiant Europos sisteminės rizikos valdybą (ESRV) bei atitinkamas mikropriežiūrą atliksiančias institucijas. Kita vertus, ši institucija turės tik rekomendacinio pobūdžio galias.

„Europos Komisija šiuo metu aptakiai kalba apie sankcijų taikymą valstybėms narėms, kurios nesilaikys stabilumo ir augimo pakto reikalavimų, tačiau nieko nekalba apie sankcijų taikymą kitoms finansinėms institucijoms, tokioms kaip komerciniai bankai ir pan., juolab kad naujai įsteigtos trys institucijos prižiūrės atskirus finansinius sektorius, kurie savo veiksmais ženkliai įtakoja ir valstybių fiskalinę politiką“, - sako Z.Balčytis.