Nemažai valstybių narių vis tik yra įsiklausiusios į kritišką visuomenės nuomonę šiuo klausimu ir ragina Komisiją apskritai peržiūrėti leidimų auginti GMO kultūras tvarką, o ne perkelti atsakomybę atskiroms valstybėms narėms. Akivaizdu, kad uždraudę auginti GMO kultūras pas save, mes negalėtume išvengti GMO turinčių maisto produktų importo į savo rinką, nes antraip pažeistume Europos Sąjungos laisvo prekių judėjimo principą.

test
testing
Europos Komisijos noras suteikti valstybėms narėms daugiau manevro laisvės dėl GMO įsileidimo kelia ir daugiau rimtų abejonių. Neoficialiai kalbama, kad EK šiuo pasiūlymu nori atitraukti Tarybos dėmesį nuo GMO vertinimo standartų peržiūrėjimo, nes valstybės narės reikalautų juos griežtinti. Antra, sprendimas drausti ar riboti GMO, kaip ir dabar, turės būti argumentuotas, tačiau negalės būti grindžiamas moksliniais tyrimais dėl pavojaus žmonių sveikatai ir aplinkai grėsmėmis, nors būtent šiomis priežastimis dabar naudojasi GMO savo šalyse uždraudusios Graikija, Austrija, Vengrija ir kitos valstybės. Taigi, šalys narės, norėdamos uždrausti ar apriboti GMO kultūrų auginimą, bus priverstos ieškoti kitų priežasčių ir greičiausiai rizikuos kaltinimais dėl neleistino savo rinkos protegavimo.

Iš Komisijos buvo laukiama atsižvelgti į vyraujančią neigiamą nuomonę dėl GMO plėtros ir užtikrinti griežtą ir skaidrią leidimų išdavimo sistemą, kuri nepaliktų abejonių dėl tokių kultūrų neigiamų pasekmių žmonių sveikatai ar aplinkai. Tačiau EK pasiūlė sprendimą, kuris lyg ir teoriškai suteikia galimybę riboti ar uždrausti auginimą, tačiau praktiškai viską nuspręs Europos Maisto Saugos Agentūra , nepalikdama jokių realių galimybių valstybėms narėms pagrįsti atsisakymą prekiauti ar riboti prekybą GMO produktais savo šalyse.

Europos Komisija savo dokumente netgi oficialiai pripažįsta, kad išsaugant GMO ES leidimų išdavimo sistemą ir genetiškai modifikuotų maisto produktų, pašarų ir sėklų laisvą apyvartą ir importą bus patenkinti kai kurių valstybių narių interesai. Taigi, sudaro įspūdis, kad EK bando kažkurioms valstybėms narėms tenkinti savo interesus kitų valstybių narių sąskaita. Tokia EK pozicija rodo, kad įtakingiausia ES institucija ir toliau nekreipia dėmesio į visuomenės interesą ir stengiasi įjungti žalią šviesą GMO invazijai į senąjį žemyną.