Dabar stebėtis Rusijos veiksmais Kryme – ir per vėlu, ir nebepakanka. Pagaliau, ar Europos Sąjunga pasirengusi gelbėti Ukrainos ekonomiką, kuriai kasmet reiktų dešimčių, šimtų milijardų eurų pagalbos? Nepasirengusi. Ir Europoje yra ką gelbėti.

Ukrainos laukia sunkūs laikai. Ir padėti Ukrainai nebus paprasta. Rytų partnerystės ir panašių projektų nebepakaks.

Lietuvoje tokie agresyvūs Rusijos veiksmai Ukrainoje nieko nestebina. Stebisi tik Europa, kuri sėdi ant to paties „Gazprom“ vamzdžio ir džiaugiasi, kad perka dujas pigiau nei Lietuva. Ir tai yra įvardijama kaip labai „išmintinga“ ir „reali“ politika.

Gal vieną kartą Europa turi realiai įvertinti, kokioje situacijoje yra Lietuva, kai didžiųjų valstybių veiksmai kelia realią grėsmę taikai visame regione? Ar milžiniškos dujų kainos, pieno produktų blokados, nuolatinės Lietuvos vežėjų problemos yra nepakankamas įrodymas Europai, kokiomis sąlygomis gyvena Lietuvos žmonės?

Laikas Europai nebesistebėti Rusijos veiksmais, nebereikšti pasipiktinimo Rusija vien žodžiais. Laikas realiais veiksmais padėti toms SAVO valstybėms, kurios geografiškai ir istoriškai nuolat turi ir turėjo reikalų su Rusija.

Europos Komisija vykdo tyrimą dėl „Gazprom“ tiekiamų dujų kainų Lietuvai ir kai kurioms kitoms Europos Sąjungos šalims.

Kada bus baigtas šis Europos Komisijos tyrimas? Juk nebepakanka iš Briuselio kartoti, kad „visi ūkio subjektai privalo paisyti Europos Sąjungos vidaus rinkos taisyklių ir ekonomikos nemaišyti su politika“.

Tyrimas pradėtas efektingomis kratomis 2011-aisiais Europos valstybių „Gazprom“ būstinėse, garsiu paskelbimu apie tyrimo pradžią 2012-ųjų rugsėjį. Tyrimą buvo žadama baigti šį pavasarį. Kas girdėti? Išskyrus žinių, kad „Gazprom“ tikisi pasiekti abipusiai naudingą susitarimą su Europos Komisija – kol kas tylu.

Kokias išvadas padarys Europos Komisija, ar jos bus naudingos Lietuvai? Ar išties Europos Komisija nubaus „Gazprom“ 15 milijardų dolerių bauda?

Lietuva laukia tyrimo rezultatų. Tai svarbu ne tik dėl Lietuvos derybų su „Gazprom“. Kiekvieną žiemą Lietuvos žmonės, šildantys būstus dujomis, patiria tūkstančius litų papildomų išlaidų. Kiekvieną dieną dėl brangių dujų milijonus praranda Lietuvos pramonė ir verslas.

Čia, Lietuvoje, Europos Sąjungos valstybėje, taip pat fronto linija. Ne tik Ukrainoje.