Kaimo žmonės sunerimę. Skirtingi interesai, o ir klausimų – begalė: kas bus su žeme, pirks užsieniečiai žemę ar nepirks, parduoti ar neparduoti ir t.t.

Susitikimuose su kaimo žmonėmis visada tiesiai šviesiai sakau: žmonės, kurie turite žemės, neskubėkite jos parduoti, nes žemė tikrai brangs. Jei galite jos dabar neparduoti – neparduokite. Ir nesvarbu, ar užsieniečiai, ar vietiniai pirkėjai ją norės pirkti.

Žemės ūkio perspektyvos, taip pat ir žemės ūkio paskirties žemės kaina Lietuvoje yra tiesiogiai susijusios su Europos Sąjungos parama žemės ūkiui, ypač su tiesioginių išmokų dydžiu.

Didės išmokos, neišvengiamai brangs ir žemės ūkio paskirties žemė bei jos nuoma.

Šiuo metu išmokos Lietuvos žemdirbiams vidutiniškai siekia apie 490 litų už hektarą. Europos Sąjungos 2014-2020 metų biudžete numatyta, kad Lietuvos žemdirbiams tiesioginės išmokos 2020 metais vidutiniškai sudarys apie 670 litų (arba 36 procentais daugiau, nei dabar).

Tiesa yra tokia, kad uždraudę užsieniečiams pirkti žemę, rizikuojame prarasti išmokas žemdirbiams. Tarptautinės politikos žinovai, teisininkai pažymi, kad taip bus pažeista stojimo į Europos Sąjungą sutartis, ir pirmiausia, kuo gresia sutarties sulaužymas – išmokų žemdirbiams sustabdymas.

Kaip tada mūsų žemės ūkio produkcija galės konkuruoti su kaimyninių valstybių produkcija? Su produkcija valstybių, kurioms padidintos išmokos bus mokamos? Latvijos, Lenkijos ir kitų valstybių žemdirbiai trins rankomis: mes turėsime pirkti jų daržoves, kitą žemės ūkio produkciją, nes ji bus pigesnė. Ir kaimyninių valstybių žemės ūkio produkcija užkariaus mūsų vietinę rinką.

Sutartis su Europos Sąjunga galės būti peržiūrėta, jei tam pritars likusios 27 Europos Sąjungos valstybės, tarp jų Lenkija, Latvija. Kodėl jos turi būti suinteresuotos Lietuvos žemdirbių produkcijos konkurencingumu? Kodėl jos turėtų pritarti Lietuvos išskirtiniam norui neparduoti žemės užsieniečiams?

Jei negalėsime parduoti savo produkcijos, nebus tikslo auginti. O jei neauginsime, žemė praras savo vertę ir pigs.

Labai abejoju, ar nors vienas, išgyvenantis iš žemės ūkio, šito norėtų.