Išskirtiniame interviu MyEP Moldovos ministras pirmininkas Iurie Leanca papasakojo, kaip ši diena pakeis jo šalį, ir atskleidė, kokį indėlį Lietuva įnešė į sėkmingą Moldovos raidą.
Iurie Leanca, Catherine Ashton

- Europos žiniasklaida Moldovą vadina Rytų Partnerystės viršūnių suvažiavimo „žvaigžde“. Taip ir yra – parafavote Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga. Kaip Jūs matote savo šalies ateitį po šios sutarties?

- „Žvaigždės“ arba „potencialios sėkmės istorijos“ apibūdinimas yra labai malonus, bet mes esame vis dar proceso eigoje, tai dar nėra mūsų kelio pabaiga, dar ilgas kelias prieš akis, kol pasieksime galutinį kelionės tašką – narystę Europos Sąjungoje.

Dabartiniame etape Asociacijos sutarties parafavimas reiškia svarbios plėtros pradžią, kad būtume pasiruošę pasirašyti šią sutartį. Turime įgyvendinti fundamentalius pokyčius – atrasti būdų, kaip padaryti, kad Moldovos verslas atitiktų naujus standartus, kuriuos diktuoja Europos Sąjungos politinė ir ekonominė sistema. Šie standartai atsispindi Asociacijos sutartyje. Tai priartins Moldovą prie Europos Sąjungos. Asociacijos sutartyje kalbama apie bendradarbiavimą saugumo srityje, užsienio politikoje, konkurencingumo srityje.

Bet kas yra svarbiausia, jei kalbėtume apie laisvosios prekybos zoną, ji atveria mums 5 milijonų žmonių rinką. Mes ir toliau stengiamės gerinti mūsų prekių konkurencingumą, mūsų pieno produktai ir mėsa vis dar neturi prieigos prie Europos rinkos dėl to, kad neatitinka tam tikrų sanitarinių reikalavimų. Būtent į tai mes dabar sutelkiame savo dėmesį.

Laisvosios prekybos zona mums garantuos klestinčią prekybą ES, kuri jau dabar yra pagrindinė Moldovos prekybos partnerė ir sudaro 46-48 proc. mūsų prekybos.

- Ruošdamasi Asociacijos sutarties parafavimui Moldova padarė labai didelį darbą, tačiau viešojoje erdvėje vis dar yra kritikų, kurie mano, kad Moldovai dar per anksti suartėti su ES. Ką jūs atsakytumėte tiems kritikams?

- Kodėl per anksti? Žinoma, niekas nesako, kad Moldovoje viskas yra idealu. Jei politinė ir ekonominė sistema būtų tobula, turbūt jau šiandien, kaip ir Lietuva, Moldova būtų ES narė, bet kol kas mūsų ten nėra.

Tai parodo, kad vis dar yra problemų, tačiau mes veikiame ir reaguojame į tas problemas. Jų yra ir mūsų teisingumo sistemoje, mes vis dar turime didelį korupcijos lygį šalyje, su kuriuo kovojame, tačiau nėra kitų priemonių, negu kad Lietuva, Latvija ir Estija kažkada pritaikė, kai ėjo savo eurointegracijos keliu. Motyvacija yra labai didelė, mes tęsime reformas. Mes darysime tai, ką jūs jau esate padarę. Ir aš esu tikras, kad tos priemonės bus efektingos, sprendžiant iš to progreso, kurį matome Lietuvoje šiandien.
Iurie Leanca

- Vienas didžiausių Vilniaus viršūnių suvažiavimo nusivylimų – Ukrainos sprendimas nepasirašyti Asociacijos sutarties su ES. Kaip vertinate tokį Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus žingsnį ir kaip tai paveiks eurointegracijos keliu pasukusios Moldovos santykius su Ukraina ateityje?

- Prieš porą savaičių buvau Kijeve ir ten susitikau su V. Janukovyčiumi. Aš pasakiau jam, kad tai Ukrainos teisė nuspręsti, kas labiausiai atitinka jos interesus. Leidau jam suprasti, kad ne tik Moldovai, bet ir visam regionui būtų gerai, jei visos trys šalys judėtų tuo pačiu keliu, kuriame galioja tos pačios taisyklės, tie patys standartai.

Tačiau Ukraina padarė savo pasirinkimą. V. Janukovyčius pažymėjo, kad Ukraina vis dar planuoja pasirašyti Asociacijos sutartį, tik vėliau. Todėl norėčiau palinkėti Ukrainai ir ES sėkmės, o mes sieksime savo tikslų.

Mūsų santykiai su Ukraina ir toliau išliks labai geri, todėl kad mes turime daug bendro intereso sričių ir dirbsime ties jomis ir toliau.

- Šis Rytų partnerystės viršūnių suvažiavimas Vilniuje buvo svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginys. Ar Lietuva padėjo Moldovai šiame nelengvame kelyje Asociacijos sutarties link?

- Lietuvos prezidentei, premjerui ir užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui, kuris yra mano labai geras draugas, esu labai dėkingas už labai veiksmingą paramą ne tik pirmininkavimo metu, bet ir prieš pirmininkavimą. Ne tik už įspūdingą indėlį padedant išeiti iš politinės krizės, bet ir už tai, kad atkreipė ES šalių dėmesį į mūsų regioną ir pačią Moldovą. O šis viršūnių suvažiavimas buvo labai sėkmingas, o sėkmę lėmė nenuilstančios Lietuvos pastangos.

Kažkada buvome kaimynai – 15 amžiuje mes turėjome bendrą priėjimą prie jūros, todėl remdamiesi mūsų bendra istorine praeitimi, turime kurti mūsų bendrą ateitį. Esu labai dėkingas Lietuvai už darbą, kurį ji padarė.