Tai yra vienas rimčiausių bandymų suvienodinti telekomunikacinių paslaugų rinką visoje Europos Sąjungoje. Dar 2012 metais galiojančios kainų „lubos“, nustatytos EP, numatė maksimalią 70 euro centų kainą už 1MB duomenų mobiliesiems įrengimams. 2013 metais maksimali galima kaina nukrito iki 45 euro centų, bet tai vis dar slopina susisiekimą tarp atskirų ES šalių.

Kaip rodo vasario mėnesį įvykdyta apklausa, tik 8 proc. keliautojų naudoja mobilųjį telefoną taip pat kaip savo šalyje. Apie 30 proc. asmenų būdami užsienyje niekada neskambina, o 20 proc. nerašo žinučių. Beveik puse keliautojų niekada nesinaudoja mobiliuoju internetu. Statistika rodo, kad ES piliečiai skaudžiai jaučia tarptinklinio ryšio mokestį, todėl nuo kitų metų galime tikėtis mažos revoliucijos mobiliųjų paslaugų rinkoje.

Nuo 2008-ųjų, kai pradėta riboti maksimalias kainas telekomunikacinėms paslaugoms, mobiliojo interneto duomenų srautas pakilo 1500 proc. Po 2015-ųjų galime tikėtis dar didesnio pokyčio. Europos Komisijos viceprezidentė Neelie Kroes balsavimą vadina ES pareigų vykdymu savo piliečiams: „Beveik visi mes priklausome nuo mobiliojo ir internetinio ryšio kasdieniame gyvenime. Turėtume žinoti, ką perkame, neturėtume būti apgaudinėjami ir turėtume turėti galimybę pakeisti savo nuomonę. Įmonės turėtų turėti galimybę aptarnauti mus visus ir naujasis reglamentas tai palengvina. Laimi visi.“

Vis dėlto, anot bendrovės „Bitė“ direktoriaus pavaduotojo Prano Kuisio, viskas priklauso nuo įgyvendinimo. „Jeigu bus leistos išimtys šalims, kuriose yra labai maži vietiniai tarifai, tada tai bus subalansuotas, geras sprendimas. Jeigu ne, ir liks toks sprendimas, koks yra dabar, ten, kur mobilus ryšys yra labai pigus, kainos gali kilti.“

Keisis taip pat ryšio kokybė. Kai kurie operatoriai stabdė arba blokavo IP telefonijos (VoIP) paslaugas užsienyje. VoIP yra naudojamas skambinti internetu (pvz. naudojant „Skype“). Pagal naują tvarką tokia praktika bus draudžiama. ES taip pat ruošiasi platesniam 4G ir 5G technologijų panaudojimui. Kol kas tai tėra planavimo stadijoje, bet esminis pokytis numatomas radijo bangų dažnyje. Suvienodinus rinką galima tikėtis, jog tam tikri dažniai atsilaisvins būtent 4G ir 5G poreikiams (galima bus siųsti didesnius duomenų kiekius).

Tikėkimės, kad tai privers Lietuvos mobiliojo ryšio operatorius taikyti ir kitas praktikas. Šiuo metu, jei esi ne Lietuvos pilietis, reikia pereiti kryžiaus kelius, kad galėtum įsigyti telefoną pagal sutartį. Žmonėms kuriami absurdiški barjerai ir nuo to kenčia tiek potencialūs klientai, tiek potencialūs paslaugų tiekėjai. Galų gale lieka tik impotencija – nei normalių kainų skambinant į užsienį, nei mobiliojo interneto, nei telefono.

Artimiausiais mėnesiais turėtume sužinoti, kaip bus įgyvendinamas EP sprendimas. Kol kas siunčiama žinutė nuteikia mus teigiamai – kainos kris. Blogiausiu atveju ir toliau ieškosime Wi-Fi hotspotų užsienio restoranuose.