Šiuo metu nemažai diskutuojama apie naują Komisijos siūlymą svarstyti pensinio amžiaus vėlinimo galimybę. Tačiau labiausiai nerimauju dėl to, kad nepateikiami sprendimai, kaip užtikrinti vyresnio amžiaus žmonių užimtumą. Tolstant išėjimo į pensiją galimybei daugelis neturinčių darbo priešpensinio amžiaus žmonių gali atsidurti skurdo spąstuose. Nepakankamai įvertinta ir tai, kiek ilgai leis žmonių sveikata dirbti. Todėl raginau Komisiją ir valstybes nares, įvertinant spartų Europos gyventojų senėjimą, kuo skubiau ieškoti ir kitų būdų, kaip užtikrinti normalias gyvenimo sąlygas esamiems ir būsimiems pensininkams.

Europos Parlamentas taip pat diskutavo, kaip Europos demografijos iššūkius paversti realybe. Siūloma parengti „Europos paktą 50+“, pagal kurį numatoma, kad iki 2020 m. Europos Sąjungoje vyresnių kaip 50 metų darbuotojų dalis padidėtų daugiau kaip 50 procentų. Nepritariau Parlamento pranešėjo nuomonei panaikinti išankstinį išėjimą į pensiją. Iš tiesų, labai dažnai vyresnio amžiaus žmonės anksčiau išeina į pensiją priversti tam tikrų aplinkybių, o ne savo noru. Įvertinant ekonominės krizės pasekmes, galimybė išeiti į išankstinę pensiją neretai yra vienintelė išgyvenimo galimybė darbo netekusiems vyresnio amžiaus žmonėms. Pabrėžiau tai, kad nacionalinės pensijų sistemos valstybėse narėse yra skirtingos, todėl būtina atsižvelgti į visų Europos Sąjungos valstybių narių praktiką, o ne sekti vienos ar tik kelių šalių pavyzdžiu.

Užimtumo ir socialinių reikalų komitete šią savaitę aptarėme būsimus 2012-uosius Europos aktyvaus senėjimo metus. Europos metai visada padėdavo užsitikrinti plataus masto politinę paramą ir parengti dirvą didesniems įsipareigojimams. Diskusijų metu Europos Komisija visiškai sutiko su mano raginimu imtis priemonių dėl tinkamo vyresnio amžiaus žmonių darbo aplinkos pritaikymo, užtikrinti sveikatos priežiūrą visiems vyresnio amžiaus žmonėms, suteikti jiems būtiną socialinę paramą. Atkreipiau dėmesį į tai, kad, deja, bet nemažai vyresnio amžiaus žmonių senatvę išgyvena atskirtyje. Jei vyresnio amžiaus žmonės turės likti ilgiau darbo rinkoje, tai būtina imtis konkrečių priemonių ir suteikti geresnes užimtumo galimybes šiems žmonėms, nes tiktai taip bus galima naikinti šios amžiaus grupės skurdo priežastis.