Tiesioginėje MyEP konferencijoje apsilankęs Europos Parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis skaitytojams paaiškino, kaip reikia apsispręsti, už ką balsuoti per artėjančius rinkimus. Taip pat jis atskleidė, kad padirbus Europos Parlamente atėjo didesnis nei ankščiau supratimas, kad Lietuvai ten būti ir veikti yra labai svarbu.

Profesoriaus buvo teiraujamasi, kokią jėgą jis mato Lietuvoje, kuri galėtų pasipriešinti Rusijos vykdomai agresyviai politikai, kokia partija, asmenybės galėtų įkvėpti lietuvių tautą.

„Pagrindinė jėga yra patys žmonės, jeigu jie turi Tėvynės meilės, ištikimybės ir garbės jausmą. Pavojaus valandos skatina apsispręsti ir žadina tuos jausmus. Tą mes matome dabar“, - atsakė jis.

Kadangi V. landsbergis nusprendė nebekandidatuoti į Europos Parlamentą, jo klausė, kuo galima dar pasitikėti, kai šis pasitrauks ir nebebus jo aukso vertų pastebėjimų viešojoje erdvėje. Politikas į šį klausimą atsakė gana lakoniškai: „Visi kada nors pasitrauksime. Svarbu, kad Lietuva išliktų“.

Į klausimą, kodėl nebekandidatuoja į EP ir koks tolimesnis planas, V. Landsbergis atsakė, kad plano jokio neturi, tiesiog pabaigė ankstesnį planą. Paklaustas, kaip dar nustebins Lietuvą, profesorius patikino, kad niekada nesirengė ko nors stebinti, o ateityje dar turi daug darbų.

Vienas MyEP skaitytojas piktinosi: Kodėl žmonėms taip nerūpi rinkimai? Kaip reikėtų juos atvesdinti į rinkimus? Į prezidento rinkimus gal dar ateis kas nors, bet į Europos Parlamento – tikrai mažai. V. Landsbergis paaiškino, kad tai priklauso nuo žmonių susipratimo, apsišvietimo ir brandumo. Pasak jo, reikia skatinti, kad tų dalykų mūsų visuomenėje būtų daugiau.

Kitas skaitytojas tikino, kad nėra normalių kandidatų į prezidentus ir jis tikrai nežino, už ką reikės balsuoti. V. Landsbergio jis prašė patarti, ką jam daryti tokiu atveju. „Sunku padėti Jums, jeigu nesugebate vertinti žmonių pagal darbus. Aš neturiu tos problemos“, - atsakė politikas.

Europarlamentaro buvo klausiama, kaip jis vertina kai kurių kandidatų į prezidentus juokelius debatuose, pavyzdžiui, „visi balsuos lagaminais važiuodami į Angliją“.

„Jeigu tai juokelis, aš jo nesuprantu. Tikiuosi, kad ir važiuojantys į kitas šalis studijuoti arba uždarbiauti, išliks Lietuvos piliečiais ir dalyvaus rinkimuose“, - vylėsi jis.

O štai į skaitytojo pasipiktinimą, kad lietuvių tauta neturi teisės savarankiškai išreikšti savo valią per referendumą, nes jis tuoj pat bus pavadintas „Kremliaus ranka“, EP narys atsakė, kad lietuviai turi visas teises, o pirmiausia – sveiką protą. „Jeigu jiems būtų pasiūlytas savižudybės referendumas, tikėčiausi, kad sveiko proto veiksnys dar galiotų“, - patikino V. Landsbergis.