Nustatytas ir vertintinų projektų tipų sarašas. Šiuo metu į direktyvos taikymo sritį patenka apie 200 projektų tipų – nuo tiltų, uostų statybos, greitkelių tiesimo ir atliekų šalinimo iki intensyvaus naminių paukščių ar kiaulių auginimo. Europos Parlamentas pritarė šio sąrašo išplėtimui dar keliais investicinių projektų tipais.

Nuo šiol poveikio aplinkai vertinimą bus privalu vykdyti ir Lietuvai aktualiems projektams, susijusiais su skalūnų dujų žvalgymu ir gavyba. Taipogi praplėstas ir vertinimo veiksnių sąrašas. Dabar reikės atsižvelgti ir į projekto poveikį bioįvairovei, gamtos išteklių panaudojimui, klimato kaitai, stichinių ir žmogaus sukeltų nelaimių rizikai, taip pat kaip, jie dera su kitais vykdomais projektais.

Supaprastinamos projektų vertinimo procedūros, nustatant aiškius visų vertinimo etapų terminus, minimalų ir maksimalų viešų konsultacijų ir galutinio sprendimo priėmimo terminą bei taikant „vieno langelio principą“.

Direktyvos pasiūlyme ženkliai praplečiamos visuomenės galimybės dalyvauti projektų poveikio aplinkai vertinime. Valstybės narės įpareigojamos teikti visuomenei išsamią informaciją apie projektus, vykdyti viešosios nuomonės tyrimus.

Poveikio aplinkai vertinimo svarstymas su visuomene turėtų trukti ne trumpiau kaip 30 dienų, o esant sudėtingiems projektams, šis terminas gali būti pratęstas dar 30 dienų. Sprendimas dėl projekto turi būti paviešintas ne vėliau, kaip per 10 dienų. Sprendimus visuomenė gali teisiškai ginčyti, įskaitant galimybę prašyti teismą uždrausti atsakovui atlikti tam tikrus veiksmus, kol ginčas nebus išspręstas.

Tad direktyvos pakeitimus reikėtų vertinti ne tik kaip griežtinančius aplinkosauginius reikalavimus investiciniams projektams, bet ir kaip lengvinančius poveikio aplinkai vertinimo procesą, darančius jį labiau aiškų, skaidrų ir demokratišką.