Deja, bet šalia maisto stygiaus, itin sunki materialinio nepritekliaus forma yra ir benamystė. Todėl Europos Parlamento naria šią savaitę taip pat balsavo už socialinio būsto suteikimą namų neturinties Europos Sąjungos piliečiams.

Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, Europos Parlamente atsakinga už socialinius klausimus, pasisakė abiejose diskusijose dėl skurdo mažinimo ir paramos teikimo europiečiams.

„Skurdas ir socialinė atskirtis Europos Sąjungoje nemažėja. Ekonomikos ir finansų krizė skurdą Europoje tik pagilino. Valstybės narės nebepajėgia pačios su šiomis problemomis tvarkytis, todėl Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo parama šiuo metu yra labai svarbi. Sveikintina, kad Europos Parlamentas siūlo fondo biudžetą padidinti iki 3,5 mlrd. eurų, nes dabar tikrai netinkamas metas mažinti šio fondo lėšas." – diskusijų metu pabrėžė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Europos pagalbos fondas gyvuoja jau nuo 1987 metų ir per metus paramos maistu iš jo sulaukia iki 19 mln. skurstančiųjų. Vien Lietuvoje paramą maistu gauna daugiau nei trečdalis milijono žmonių. Deja, bet didžiausias skurdas ir socialinė atskirtis labiausiai gresia vaikams, todėl Europos Parlamentas siūlo, kad parama skurstantiems asmenims galėtų būti teikiama ne tik maisto produktais, bet ir rūbais, batais, mokymosi priemonėmis vaikams. Juk beveik šeši milijonai vaikų Europos Sąjungoje neturi naujų (nedėvėtų) drabužių ir beveik penki milijonai neturi dviejų porų tinkamo dydžio batų.

„Tikiuosi, kad šio fondo veiklai nepritariančios valstybės narės persigalvos ir neužblokuos šio svarbaus paramos fondo, kuris ir toliau galėtų sėkmingai teikti paramą sunkiai gyvenantiems europiečiams,“ – teigė V. Blinkevičiūtė.

Aprūpinimas socialiniu būstu yra aktualus visoms Europos Sąjungos valstybėms ir teisė į būstą yra esminė kiekvieno asmens teisė. Ši teisė turi būti užtikrinta, nes ji yra viena iš sąlygų, kad žmogus galėtų gyventi normalų socialų, asmeninį ir šeimyninį gyvenimą, galėtų rūpintis savimi, ilsėtis, ieškoti darbo, turėti banko sąskaitą ir pagaliau turėti teisę balsuoti.

"Pirmiausia būtina atkreipti valstybių narių dėmesį į energetinį skurdą, kai būstus turintys žmonės neišgali apmokėti sąskaitų už šildymą. Valstybės narės turėtų imtis papildomų priemonių energetiniam skurdui mažinti, taikydamos socialinius energijos tarifus, teikdamos socialinę paramą, garantijas, kad namų ūkiams nebūtų nutrauktas energijos tiekimas, taip pat reikia didinti būstų energetinį efektyvumą." – plenarinių diskusijų metu dėl socialinio būsto komentavo V. Blinkevičiūtė.

EP narė taip pat pabrėžė, kad investicijomis į socialinį būstą yra ne tik sprendžiamos problemos, susijusios su skurdžiai gyvenančių žmonių poreikiais, bet ir padedama statybos sektoriui, kuris labai nukentėjo nuo krizės, skatinami renovacijos sektoriai bei ekologiškų darbo vietų plėtra.

Lietuvai pirmininkavimo metu Europos Tarybai teks atsakinga užduotis susitarti su valstybėmis narėmis ir kuo greičiau priimti Europos pagalbos fondą, kad būtų galima nedelsiant paremti skurstančius gyventojus.