Reaguodami į tokias diskusijas, šią savaitę mes, Europos Parlamento nariai, atstovaujantys Rytų ir Vidurio Europos šalims, išsiuntėme atvirą laišką Ministrui Pirmininkui Davidui Cameronui, ragindami gerbti pagrindinę Europos Sąjungos piliečių teisę laisvai judėti.

Pasirašiau šį kreipimąsi, nes manau, jog mūsų Lietuvos žmonės, išvykę dirbti į Didžiąją Britaniją, dirbdami daug ir sunkiai, prisideda prie šios šalies gerovės. Kreipimesi raginame Jungtinę Karalystę užtikrinti, jog su visais Europos Sąjungos darbuotojais būtų elgiamasi vienodai ir kad jie nebūtų diskriminuojami įsidarbindami, kad būtų užtikrintos vienodos darbo sąlygos, atlyginimas, suteiktos jiems priklausiančios socialinės išmokos.

Praėjusią savaitę Europos Parlamente Strasbūre taip pat priėmėme rezoliuciją dėl pagarbos pagrindinei teisei laisvai judėti Europos Sąjungoje, dar kartą ragindami valstybes nares nediskriminuoti Europos Sąjungoje migruojančių darbuotojų, t.y. nesieti laisvo darbuotojų judėjimo teisės su tariamu piktnaudžiavimu socialinės apsaugos sistemomis. Be to, Europos Komisija mus informavo, jog nė viena apie šią naštą skelbianti valstybė narė nepateikė įrodymų, nors jų buvo prašyta tai padaryti.

Valstybės turi spręsti piktnaudžiavimo jų socialinės rūpybos sistemomis klausimą, neatsižvelgiant į tai, ar jis vykdomas jų pačių piliečių, ar kitų valstybių narių piliečių.
Reikia tikėtis, jog į Europos Parlamento raginimus bus atsižvelgta ir Europos Sąjungoje neįsitvirtins dviejų lygių darbo rinka, kurioje atvykusiems darbuotojams sudaromos blogesnės darbo sąlygos bei taikomos diskriminacinės socialinės apsaugos nuostatos.