Deja, dabar pats Europos Parlamentas neturi teisės spręsti dėl savo darbo vietos, nes pagal ES sutartis Europos Parlamento būstinė įtvirtinta Strasbūre ir jos pakeitimui būtinas vienbalsis valstybių narių pritarimas.

Europos piliečiams vis sunkiau paaiškinti, kodėl Europos Parlamentas vieną savaitę per mėnesį dirba Strasbūre. Toks keliavimas apsunkina ir paties Europos Parlamento darbo organizavimą bei brangiai kainuoja mokesčių mokėtojams. Nebevažinėjant į Strasbūrą, kasmet būtų galima sutaupyti apie 169–204 milijonus eurų, o tai prilygsta apie 15–20 proc. Parlamento metinio biudžeto.

Šis klausimas ypač aktualus dabar, kai daugelyje valstybių narių yra taupomi biudžetai. Sumažėtų ir aplinkos tarša, nes keliautojų automobiliai kasmet į aplinką išmeta mažiausiai 19 000 tonų CO2. Galiausiai reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad geografinis 435 km atstumas tarp šių dviejų Europos Sąjungos būstinių pasaulyje neturi analogų. Be to, taip Europos Parlamentas izoliuojamas ne tik nuo Briuselyje įsikūrusios Komisijos ir Tarybos, bet ir nuo kitų suinteresuotųjų subjektų, nevyriausybinių ir pilietinės visuomenės organizacijų bei valstybių narių atstovybių.

Iki šiol Europos Parlamento narių bandymai atsisakyti antros darbo vietos Strasbūre baigdavosi nesėkmingai, nes ne paslaptis, jog kelios valstybės narės tam nepritaria. Šį rudenį Europos Parlamente Briuselyje ir vėl užvirė diskusijos, jog reikėtų įtvirtinti vieną darbo vietą ir atsisakyti nemažai kainuojančių kelionių į Strasbūrą.

Taigi, pirmą kartą Europos Parlamente Konstitucinių reikalų komitete šį rudenį bus svarstomas pranešimas dėl Europos Sąjungos institucijų būstinių vietos, kuriuo siekiama Europos Parlamentui suteikti teisę pačiam apsispręsti dėl savo darbo vietos organizavimo. Kitaip tariant, parlamentarai sieks, kad Europos Parlamentas dirbtų vienoje darbo vietoje Briuselyje ir kad nebūtų leidžiami pinigai tokioms kelionėms.

Svarstant argumentus už ir prieš dvi Europos Parlamento darbo vietas, nesiekiame sumenkinti Strasbūro būstinės istorinės ir simbolinės vertės, tačiau galbūt būtų galima kažkaip kitaip įtvirtinti šią istorinę vertę. Nes šiandien Strasbūras, kažkada buvęs Europos vienybės ir integracijos simbolis, simbolizuoja ir nepagrįstą išlaidavimą bei biurokratiją.

Taigi, Europos Parlamentas šiam klausimui skiria išskirtinį dėmesį ir diskusijų metu atsižvelgs į jo būstinės vietos pasirinkimo istorinę reikšmę, valstybių narių istorinį susitarimą dėl visų ES institucijų būstinių vietų ir į Europos Sąjungos piliečių nuomonę.