Apklausų duomenimis beveik kas ketvirta moteris Europos Sąjungoje yra patyrusi fizinę prievartą. Visi smurtiniai nusikaltimai – fizinis, psichologinis, seksualinis, ekonominis – daro didelę įtaką ir neatstatomą žalą moterų fizinei bei psichinei sveikatai. Ir nors smurto prieš moteris problemai skiriamas nemažas dėmesys, skaudu matyti, kad mums vis dar nepavyksta apsaugoti moterų nuo tokių nusikaltimų.

Europos Parlamentas prie šios problemos sugrįžta nuolat. Šiemet Tarptautinę moters dieną paskelbėme kovos su smurtu prieš moteris diena. Buvo priimtos rekomendacijos, kaip geriau kovoti su tokiais smurtiniais nusikaltimais. Mes raginame valstybes nares organizuoti teisėsaugos pareigūnų, gydytojų, pagalbos centrų darbuotojų mokymus, siekiant tinkamai išnagrinėti moterų smurto atvejus ir padėti jų aukoms. Pasisakėme už specializuotų pagalbos smurto aukomas centrų bei nemokamų nacionalines pagalbos linijų, kuriose dirbtų patyrę psichologai, steigimą bei rėmimą. Šalia to, būtina užtikrinti paramą moterų nevyriausybinėms organizacijoms, kurios teikia pagalbą nukentėjusioms moterims.

Paraginome priimti kovos su smurtu dėl lyties Reglamentą, kuris apimtų ir tokių nusikaltimų prevenciją. 2012 metais priimta Europos Sąjungos direktyva, kurioje nustatyti minimalūs standartai, susiję su nusikaltimo aukų teisėmis, apsauga ir pagalba, jau yra pirmas svarbus žingsnis į priekį šioje srityje. Kitas svarbus dokumentas yra 2011 metais priimta Europos Tarybos Stambulo konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo. Ne visos šalys pasirašė šią Konvenciją, o iš tų, kurios pasirašė, tik kelios iki šiol ją ratifikavo, todėl yra labai svarbu skatinti nacionalinius ratifikavimo procesus ir pradėti Europos Sąjungos prisijungimo prie Stambulo konvencijos procedūrą.

Visos programos ir priemonės, skirtos sustabdyti smurtą prieš moteris, pasiteisins tik tada, kai moterys bus užtikrintos, kad prabilus apie smurtą, jomis bus pasirūpinta, suteikta psichologinė ir socialinė pagalba, sveikatos priežiūra, o smurtautojai ir nusikaltėliai bus nubausti. Šio tikslo turime siekti visi kartu Europos Sąjungoje ir Lietuvoje.