Direktyva nepriimta, politikų nuomonės išsiskiria, o užregistruotų pataisų šios direktyvos tekstui ant Europos Parlamento narių stalų daugėja maždaug geometrine progresija. Jau krito ir vieno komisaro galva. Po kaltinimų dėl per artimų santykių su tabako pramonės lobistais pernai atsistatydino už sveikatą ir vartotojų apsaugą atsakingas komisaras iš Maltos, John Dalli.

Komisija siekia, kad rūkyti būtų sudėtinga, brangu, neskanu ir „nekieta“

Kodėl direktyvą sugalvota peržiūrėti kaip tik dabar? Kodėl dabar - neaišku. Aišku tai, kad nė vienas politinis lyderis nebūtų ėmęsis to daryti be stipraus spaudimo iš išorės. Europos Komisijos oficialiame puslapyje skelbiama, kad to buvo imtasi dėl pasikeitusių rinkos sąlygų bei naujų mokslo atradimų apie tabako poveikį. Taip pat - dėl atsiradusių spragų tabako gaminių pardavimą reglamentuojančiose taisyklėse.

Išversiu, ką šiais gražiais žodžiais Komisija čia nori pasakyti. Per keletą pastarųjų metų moksliniai tyrimai tvirčiau nei kada nors įrodė, kad rūkymas sukelia vėžį bei kitas ligas pačiam rūkaliui bei jo draugams, giminėms ir artimiesiems, trumpai tariant, žudo. Taip pat, didele dalimi tai yra psichologinė, o ne tik fizinė priklausomybė, ir tabako produktų gamintojai pelnosi žmonėms plaudami smegenis. Su ne vienu pažįstamu teko diskutuoti, kad rūkymas - vienas klasikinių paklausos kūrimo pavyzdžių. Jokios realios naudingos funkcijos neatliekantis produktas žmonėms parduodamas iš pradžių įrodžius, kad jiems šio produkto reikia. O tai yra melas.

Suprasdama esamos situacijos absurdiškumą Komisija pasiūlė keletą pagrindinių pakeitimų dabar galiojančiai direktyvai. Pirma, būtina sugriežtinti tabako gaminių pakuočių išvaizdą reglamentuojančias taisykles. Naujausi tyrimai rodo, kad cigarečių pakuotės patrauklumas turi milžinišką įtaką rūkančiojo norui ją pirkti. Kai kurie prekės ženklai - pavyzdžiui, Marlboro - jau savaime skamba „kietai“, o kai pamatai reklamą su kaubojum, jojančiu ant arklio Teksase, nejučia ir pats rūkydamas gali tokiu pasijusti. Antras Komisijos siūlymas - griežčiau reguliuoti tabako gaminių priedus. Pavyzdžiui, tuos, kurie suteikia specifinį skonį.

Atrasta, kad tokie skoniai ypač žavi vaikus, kuriuos politikai labiausiai norėtų apsaugoti nuo rūkymo. Taip pat Komisija nori sukurti geresnę sistemą, leisiančią stebėti tabako gaminių pardavimo kiekius, kontroliuoti pardavimus internete bei prižiūrėti kitų su tabako gaminiais susijusių prekių (pavyzdžiui, elektroninių cigarečių) platinimą. Trumpai tariant, Komisijos planas - sukurti tokią situaciją, kai rūkyti yra neskanu ir „nekieta“, o tabako gaminių gauti yra kiek įmanoma sunkiau ir brangiau.

Komisijos žodžių ir siūlomų veiksmų analizė perša išvadą, kad imtis šio sunkaus darbo - egzistuojančių taisyklių griežtinimo - juos privertė sveikatos apsauga besirūpinančios nevyriausybinės organizacijos. Kitiems tabako gaminių rinka suinteresuotiems veikėjams direktyvos keitimas tiesiog nebūtų naudingas.

Visi prieš

Neseniai stažuodamasis vienoje iš ES institucijų iš arti labai gerai pamačiau derybų dėl Tabako gaminių direktyvos situaciją, kuri anaiptol nėra džiuginanti. Komisija turės gerai paplušėti, kad priimtų direktyvos pakeitimus. Greičiausiai jai neužteks drąsos ir ryžto. Atnaujinta direktyva bus pakeista, tačiau pakeitimai bus paviršutiniški ir nepadarys didesnės įtakos tabako gaminių rinkai bei pagrindiniams jos žaidėjams.

Taip yra todėl, kad tik gyventojų sveikata susirūpinusios nevyriausybinės organizacijos nori griežtinti žaidimo taisykles ir siūlo imtis tvirtų veiksmų. O visi kiti - prieš. Verslas prieš, nes nenori prarasti pajamų. Profsąjungos prieš, nes nenori prarasti darbo vietų. Dalis kairiųjų politikų prieš, nes negali sau leisti atimti iš žmonių darbo vietų, kai ir taip tos darbo vietos nesimėto. Dėl to paties prieš ir dalis dešiniųjų politikų. Kita jų dalis prieš, nes nori leisti rinkai laisvai veikti - maždaug, žmonės patys gali pasirinkti gyventi sveikai ar mirti nuo vėžio.

Priešiškumą direktyvai dar labiau sustiprina tiesiog neįtikėtinas lobistų spaudimas, kuris labai gerai parodo, kokio dydžio pinigai sukasi šioje rinkoje. Įdomu tai, kad tiek tabako kompanijų, tiek ir vaistus gaminančių kompanijų pasamdyti lobistai turi interesų nepritarti direktyvai. Dėl tabako kompanijų - viskas suprantama. O kaip dėl vaistų gamintojų? Nors negražu taip galvoti, jiems teoriškai palankus didesnis sergančiųjų kiekis. Bus daugiau vartojančių jų gaminamus vaistus. Įdomu tai, kad tabako kompanijos dažnai turi dukterines vaistus gaminančias kompanijas! Taip taip! Gali būti, kad jūsų rūkomas cigaretes ir naudojamus pleistrus nuo rūkymo gamina dvi skirtingos tos pačios firmos šakos.

O kas už direktyvą? Už - tik sveiką gyvenimo būdą remiančios organizacijos ir politikai idealistai. Ir netgi tie kartais „netyčia“ balsuodami paspaudžia ne tą mygtuką, jei patys rūko.

Mano spėjimas - pakeista direktyva bus priimta, tačiau joje likę pakeitimai bus taip nudilinti, kad praktiškai nieko nereikš. Sveiką gyvenimo būdą remiančiųjų interesai taip ir liks paskendę tabako dūmuose.

Parengė Mantas Pupinis