Galima tikėtis, kad nauja, abipusiai naudinga sutartis bus pasirašyta kitais metais, po Rusijos įstojimo į PPO. Tokia sutartis atvers naujas galimybes Rusijai ir visoms 27 ES šalims, ypač Rusijos kaimynėms.

Trečiadienį EP užsienio reikalų komitete aptarta Serbijos pažanga vykdant reformas. Komitete palankiai priimta Tarybos nuomonė, kad Europos Komisija pradėtų nagrinėti Serbijos narystės ES prašymą. Kartu pabrėžta: šalis privalo ir toliau visapusiškai bendradarbiauti su Tarptautiniu baudžiamuoju tribunolu Hagoje dėl karo nusikaltėlių suėmimo. Tai išlieka pagrindine sąlyga Serbijai kelyje į narystę ES. Serbijos pranešėjas J. Kacin pabrėžė, kad dabar išgyvename svarbų momentą Vakarų Balkanų šalių integracijos į ES procese. Kroatija baigia savo derybas dėl stojimo, o Juodkalnija šį mėnesį taps šalimi kandidate. Tai yra teigiamas ženklas visam regionui.

Trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį dalyvavau Europos Socialistų Partijos (ESP) Tarybos posėdžiuose Varšuvoje. Apie tai rašau tinklaraštyje. Vis dėlto ir čia pabrėšiu vieną pagrindinių tezių - socialinė ir užimtumo politika turi atlikti svarbesnį vaidmenį sprendžiant dabartinę darbo vietų mažėjimo krizę ES valstybėse. ESP prioritetas numeris vienas yra įveikti masinį nedarbą ir socialinę atskirtį kartu skatinant teisingą, "žaliąjį" ir sumanų ekonomikos augimą. Tai svarbiausia ekonomikos atsigavimo prielaida, todėl ji turėtų būti įgyvendinama vietos, nacionaliniu ir Europos lygmenimis. Priėmėme Europos užimtumo ir socialinės pažangos paktą, kuriame siūloma kurti geresnės kokybės darbo vietas pasitelkiant naujas ekonomikos augimo strategijas, saugoti ir stiprinti valstybių socialinio saugumo sistemas, gerinti darbuotojų įgūdžius, gerinti viešųjų paslaugų teikimo kokybę. ESP tarybos delegatai taip pat pasisakė už ilgesnes darbo dienas, o ne priverstinį pensinio amžiaus didinimą ES valstybėse.

Ši savaitė - politinių grupių posėdžių savaitė. Socialistų ir demokratų grupėje aptarsime paskutinės šių metų plenarinės sesijos, vyksiančios gruodžio 13-16 dienomis Strasbūre, aktualijas. Diskutuosime teisės aktus dėl "piliečių iniciatyvos" įsigaliojimo, taip pat pranešimus apie kovą su prekyba žmonėmis. Formuluosime mūsų grupės poziciją dėl ES politikos Afganistane, ruošimės diskusijai su ES užsienio politikos įgaliotine K. Ešton dėl bendradarbiavimo su NATO.