Tokiais įspūdžiais po oficialios Europos Parlamento (EP) delegacijos vizito Baltarusijoje praeitą savaitę dalinasi europarlamentaras socialdemokratas Justas Vincas Paleckis. Vienas iš vizito tikslų buvo pasiaiškinti dėl kilusios įtampos tarp vienos iš lenkų organizacijų ir oficialiojo Minsko.

Baltarusijos valdžios elgesys su šalyje gyvenančia lenkų mažuma periodiškai pablogina santykius tarp Minsko ir Varšuvos. 10 mln. gyventojų turinčioje Baltarusijoje gyvena apie 400 tūkstančių lenkų.

Vasario mėnesį baltarusių teismo vykdytojai išvarė iš Lenkų namų Ivenčiaus gyvenvietėje pastato visus ten buvusius valdžios nepripažintos Baltarusijos lenkų sąjungos (BLS), kuriai vadovauja Andzelika Borys (Andželika Borys), aktyvistus. Kai kurie iš jų buvo sulaikyti kelioms paroms.

BLS suskilo 2005 metais. Valdžios kontroliuojama šios organizacijos dalis yra oficialiai pripažinta, o BLS, kuriai vadovauja A.Borys ir kurią  remia Lenkijos vyriausybė, persekiojama. Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka kaltina Lenkiją, kad ji per jo šalyje gyvenančius lenkus mėgina destabilizuoti padėtį šalyje. Lenkijos Seimas neseniai priėmė rezoliuciją, siūlančią grįžti prie sankcijų politikos Baltarusijai.

Pasak J.V. Paleckio, Baltarusijos valdžia nenori, kad atsirastų stipri, nekontroliuojama organizacija, kuriai daroma įtaka iš užsienio.

Socialdemokrato teigimu, kartu esama ir ryškaus materialinio aspekto – Baltarusijoje yra nemažai su Lenkijos finansine parama išdygusių ar renovuotų pastatų, kuriuos perima Minskui lojali lenkų organizacija, kas natūraliai skaudina Varšuvą.

Piktos tirados ir lietuviams
Tačiau, sako J.V.Paleckis, šiek tiek kitaip imi vertinti Baltarusijoje reiškiamas lenkų pretenzijas po to, kai Europos Parlamente europarlamentarai iš Lenkijos leidžia piktas tiradas Lietuvos atžvilgiu dėl neva grubių lenkų mažumos teisių pažeidimo mūsų šalyje.

"Čia pasireiškia „Mikės melagėlio“ sindromas – jei jau lenkų politikai taip neobjektyviai vertina situaciją Lietuvoje, tai gal jie ir dėl Baltarusijos klysta?", - klausia jis, pabrėždamas, kad lenkų mažumos situacija Lietuvoje ir Baltarusijoje, be abejonės, skirtinga. Jis kartu pažymi, kad Baltarusijos elgesys, jėgos panaudojimas - smerktini.

Tai parodė  ir praeitos savaitės diskusijos Europos Parlamento plenarinėje salėje, kai įvairių politinių grupių atstovai reiškė  paramą BLS ir ragino Minską demokratiškai spręsti iškilusius su tautinėmis mažumomis konfliktus, gerbti žmogaus teises ir sudaryti deramas sąlygas nevyriausybinių organizacijų veiklai. Europos Parlamento plenarinėje sesijoje kitą savaitę Strasbūre numatoma priimti rezoliuciją šiuo klausimu.

"Lenkija sugeba sutelkti savo mažumas mūsų regiono šalyse, jas remti bei finansuoti, o esant reikalui, ir balsą pakelti, sukelti ant kojų artimus ir tolimus kaimynus. Žodžiu, šios tautos atstovai mūsų regione savomis bendruomenėmis pasirūpina geriausiai", - sako J.V.Paleckis.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslavas Sikorskis susitikime su A.Lukašenka ketvirtadienį Kijeve sutarė sudaryti ekspertų darbo grupę, kuri pasiūlys, kaip spręsti lenkų mažumų konfliktą.
Europarlamentarą  J.V. Paleckį EP įpareigojo ruošti pranešimą dėl ES partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo su Baltarusija. Jis tai pat yra EP delegacijos ryšiams su Baltarusija vicepirmininkas.