Trečiadienį europarlamentarai pritarė siūlymui pailginti minimalias apmokamas motinystės atostogas visoje ES nuo 14 iki 20 savaičių. 390 balsų už, 190 prieš, 59 susilaikius priimta nauja direktyva numato pratęsti motinystės atostogas nuo 14 savaičių, apmokamų ligos pašalpos dydžio užmokesčiu, iki 20 dienų pilnu darbo užmokesčiu apmokamų savaičių, įskaitant 2 savaites tėvystės apsostogų. Tačiau, kad šis sprendimas įsigaliotų, jam dar turės pritarti visų ES šalių vyriausybės.

"Lietuvoje kalbant apie šioje direktyvoje reglamentuojamas motinystės atostogas dažnai supainiojamos sąvokos. Ši direktyva nepaliečia 2 metus Lietuvoje trunkančių vaiko auginimo ir priežiūros atostogų, o keičia tik vadinamųjų "nėštumo ir gimdymo atostogų", kurios šiuo metu mūsų šalyje sudaro 18 savaičių (126 dienų), tvarką", - pažymėjo Radvilė Morkūnaitė. Taigi, anot europarlamentarės, pagal dabartinę direktyvą, Lietuvoje motinystės (nėštumo ir gimdymo) atostogos pailgėtų 14 dienų, tačiau tai iš esmės nepaveiktų vaiko priežiūros atostogų.

Pasak Europos Parlamento narės, kalbant apie priimtą dokumentą, svarbu paminėti nuostatas, kurios turėtų sustiprinti besilaukiančių ir vaikus auginančių mamų saugumą bei garantijas darbo rinkoje: Parlamentas pritarė nuostatai po motinystės atostogų grąžinti moterį į pareigas su tokiu pačiu užmokesčiu ir tokioje pat profesinėje kategorijoje kaip ir iki atostogų. Tos pačios sąlygos galiotų ir tėvams, įsivaikinusiems vaikus.

“Valstybės narės taip pat įpareigojamos uždrausti atleisti iš darbo moterį mažiausiai šešias savaites po jos motinystės atostogų pabaigos. Be to, moteris, maitinanti vaiką krūtimi, ir besilaukianti mama, jai iki gimdymo likus mažiau kaip 10 savaičių, taip pat bus saugoma nuo viršvalandžių ar priverstinio darbo naktį” - apie priimtus direktyvos pakeitimus pasakoja R.Morkūnaitė.

"Atsižvelgiant į nepaprastą visos Europos demografinę situaciją, reali pagalba ir saugumas motinoms – labai reikalinga paskata", - teigia R. Morkūnaitė, - "o garantuojama tėvystės atsostogų galimybė - neabejotinai sustiprins tėvo ryšį su kūdikiu ir skatins atsakomybę nuo pirmųjų gyvenimo dienų".