Rytoj, pirmadienį anksti rytą išskrendu į Rusiją. Antradienį Maskvoje stebėsiu Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo teismo posėdį. Vėliau su kolegomis europarlamentarais stebėsime (o gal ir dalyvausime) kiekvieno mėnesio 31 dieną Maskvoje vykstančią demokratinių jėgų organizuojamą demonstraciją už žmogaus teises ir pilietines laisves. Paprastai tos demonstracijos išvaikomos, jų dalyviai areštuojami, jų atžvilgiu imamasi ir kitokių represijų.

Neįsivaizduojamas dalykas, kad demokratinėje šalyje kas nors bananais daužytų ar areštuotų taikios ir negausios demonstracijos už žmogaus teises ir laisves dalyvius. Taigi, įdomu bus pamatyti, kaip atrodo demokratija Rusijoje. Demokratyja po rusky, tak zkazatj...

Po susitikimų Maskvoje, rugsėjo pirmąją su kolegomis europarlamentarais išskrisime į Vladikaukazą Šiaurės Osetijoje. Beveik tris dienas praleisiu su prieš šešerius metus sušaudytos Beslano 1-osios vidurinės mokyklos mokytojais, mokiniais, žuvusiųjų šeimų nariais, žmogaus teisių gynėjais. Man niekada neteko būti nei Nazrane, nei Beslane, nei Vladikaukaze - Šiaurės Osetijoje ir Ingušijoje. Tikiuosi, kad netrukdomi pasieksime mūsų kelionės tikslą, galėsime pabūti su tragedijos aukų motinomis ir tėvais, kitais šeimos nariais, pagerbti žuvusiųjų atminimą. Žinoma, yra ir kitų tikslų, dalykinių klausimų, kuriuos aptarsime su atsakingais pareigūnais, bet apie tai daugiau parašysiu sugrįžusi.

Puikiai suprantu, kad mūsų misija bus sunki visomis prasmėmis: ne tik dėl sudėtingos saugumo situacijos regione, bet ir psichologiškai ji bus labai nelengva. Ką pasakyti motinoms, kurių vaikai tapo kovos su terorizmu operacijos aukomis? Kokiais žodžiais į jas prabilti? Kaip ir kuo toms šeimoms padėti, pažįstant Rusiją, žinant požiūrį į žmogaus teises ir kitus niuansus? Kaip netapti dar vienu "pažaduku", auksaburniu, kurių per šešerius metus, prabėgusius nuo tragedijos, ten netrūko?

...Labai laukiu apsilankymo Michailo Chodorkovskio teismo posėdyje. Šiam žmogui jau ne vieneri metai prieš Kalėdas siunčiu laišką į kalėjimą, kurį pasirašome su kolegomis europarlamentarais.

Žinau, kad tiesa kada nors nugalės, bet norėtųsi, kad Michailas tų tiesos žodžių sulauktų pats, juos išgirstų, kad visa tai įvyktų kaip galima greičiau... M. Chodorkovskį laikau vienu šviesiausių Rusijos protų, demokratu, su kuriuo buvo susidorota, siekiant sustabdyti šio sparčiai populiarėjusio verslininko ir politiko kelią į valdžios olimpą Rusijoje. Jo bėda ta, kad jis buvo nesisteminis veikėjas, manęs, kad jo šviesi galva ir sukauptas turtas daro jį nepriklausomu ir nepasiekiamu. Deja, suklydo, neįvertino realios situacijos. Net ir labai protingiems taip nutinka.

...Į Lietuvą turėčiau sugrįžti vėlų penktadienio vakarą. Tada ir parašysiu, ar misija buvo įmanoma.
Geros, sėkmingos savaitės visiems, kurie skaitysite šį mano dienoraščio įrašą!