Kai 2004 m. prie Europos Sąjungos (ES) prisijungė keletas šalių, kuriose gyvena didelės romų bendruomenės, daugybė romų pasinaudojo teise į laisvą keliavimą tam, kad išvengtų skurdo ir diskriminacijos, todėl išvyko į didžiuosius miestus užsienio valstybėse. Dėl to didžiuosiuose Europos miestuose gyvenančių romų skaičius išaugo, o tai turėjo esminės įtakos tam, kaip dabar šie miestai vertina socialinę sanglaudą.

Per pastaruosius septynerius metus į Belgijos miestą Gentą atvyko 10 000 žmonių iš Bulgarijos ir Slovakijos, didžioji šių asmenų dalis – romai.

Šis staigus demografinis pokytis sukėlė įtampą tokioms tradicinėms paslaugų teikimo sferoms kaip apgyvendinimas, švietimas ir įdarbinimas.

Namų ūkių valdytojai dirba su šiomis šeimomis tada, kai registruojami skundai dėl kaimynystės ar kyla ginčų. Tokiais atvejais šie namų ūkių valdytojai tampa atsakingi už efektyvių bendravimo būdų pritaikymą bei sutarimo radimą tarp konfliktuojančių šalių. Šie darbuotojai užtikrina, kad miesto savivaldos teikiamos paslaugos ir tinkami resursai tinkamai naudojami.

Šiuo metu mes įgyvendiname bandomąjį projektą, apjungiantį daugiau nei dvidešimt Vakarų ir Rytų Europos miestų. Šis projektas skirtas ryšių tarp romų tautybės imigrantų gimtųjų ir gyvenamųjų regionų kūrimui. „Rytų ir Vakarų bendradarbiavimo dėl romų įtraukimo miestuose“ programa skirta gerinti Europos romų gyvenimo sąlygas, didinant vietos valdžios supratingumo ir pajėgumo reaguoti į romų poreikius lygį.

Gentas bendradarbiauja su tokiais miestais Šiaurės Rytų Bulgarijoje kaip Kotelas, Razgradas ir Vetovas, nes būtent iš šių miestų atvyksta daugiausiai imigrantų iš Bulgarijos. Mes padedame šiems miestams sukurti socialinės ekonomikos schemas, kurios gali būti įgyvendinamos tam, kad būtų užtikrinamas atgalinis ryšys, atspindintis mūsų vykdomos politikos efektyvumą.

Šis projektas – tai vienas iš būdų Europos miestams imtis vadovavimo romų įtraukimui. Miestai imasi pragmatinių priemonių vystymo situacijos sprendimui iš pagrindų. Šie užsiėmimai padeda informuoti ES, kuriems regionams labiausiai reikia finansavimo ir kur reikia imtis veiksmų.

Būdamas Europos miesto meru, suvokiu savo atsakomybę apsaugoti pažeidžiamiausių miesto gyventojų teises. Svarbu, kad miestai ir regionai visoje Europoje suteiktų deramas gyvenimo sąlygas visiems gyventojams, užtikrinant nediskriminuojančią prieigą prie paslaugų. ES romų įtraukimo bei kovos su diskriminacija programa turi tapti efektyvia visoje Europoje bei taikoma vietos lygmeniu.

Šią savaitę pateiktos ES Tarybos (ET) rekomendacijos ES valstybėms narėms dėl romų integracijos gali padėti priderinti ES finansavimą prie poreikių. Finansavimas turi pasiekti vietos valdžią, kuri susiduria su dideliu imigrantų iš kitų ES valstybių srautu, bei vystyti paslaugas ir priemones, gerinančias socialinę sanglaudą.
Be to, EK turėtų padėti naujosioms ES valstybėms narėms geriausiai panaudoti jiems teikiamą ES finansavimą tam, kad būtų sukurtos geresnės gyvenimo sąlygos gyventojams.

Tai galimybė EK mobilizuoti ES valstybes nares padidinti investicijas socialiniam įtraukimui bei prieš diskriminaciją nukreiptam darbui. Vis dar turime atlikti nemažai darbų, jei norime padaryti galą romų struktūrinei diskriminacijai ir socialinei atskirčiai.