Nauji Eurobarometro duomenys rodo, kad didžiausi antibiotikų vartotojai gyvena pietinėje Europos Sąjungos dalyje. Mes būtume tarsi per vidurį, bet užtat esame tarp menkiausiai šiuos vaistus suprantančių europiečių.

Antibiotikų vartojimas ES

Kaip ir dauguma kitų europiečių, mes antibiotikus naudojame bandydami gydyti gripą ir peršalimą. Šiems negalavimams kartu tenka 38% vartojimo atvejų. Nedaug nuo jų atsilieka bronchitas, rečiau antibiotikų griebiamės peršalę gerklę.

Moterys dažniau geria antibiotikus už vyrus, didžiausia šių vaistų vartotojų grupė yra jauni žmonės iki 25 metų, daugiausiai studentai. Natūralu, kad jie kartu yra ir didmiesčių gyventojai.
Eurobarometras apklaustiesiems pateikė keturis teiginius apie antibiotikus:

- Antibiotikai žudo virusus.
- Antibiotikai veiksmingi nuo peršalimo ir gripo.
- Naudojami dažniau, nei būtina, antibiotikai tampa neveiksmingi.
- Antibiotikai turi pašalinį poveikį, pavyzdžiui, diarėją.

Kurie teiginiai teisingi? Jei atsakėte, kad visi, tai atsakėte kaip dauguma apklaustųjų iš Lietuvos. Tačiau pirmieji du teiginiai, pasak medikų, yra klaidingi. Todėl mes nesublizgėjome žiniomis apie vaistus, gerokai atsilikdami nuo geriausiai apie juos informuotų švedų.

Antibiotikų vartojimas Europos Sąjungoje

Šie duomenys nereiškia, kad esame beatodairiški antibiotikų vartotojai. Atvirkščiai – lietuviai šiuos vaistus vartoja ne simptomams šalinti, o tik ligoms gydyti – ir tik su gydytojo receptu. Be recepto jų apskritai gi nenusipirksi…

Aš irgi patenku į grupę tų, kurie per pastaruosius metus vartojo antibiotikų. Ne dėl peršalimo ar gripo – šias ligas dar įveikiu be antibiotikų, tačiau supūliavus dantenoms nelabai galėjau rinktis.

Gal dėl to, kad prieš tai kelis metus nebuvau naudojęs šios grupės vaistų, pasveikau bematant. Dabar sąmoningai stengsiuosi padaryti kuo ilgesnę pertrauką.