EP delegacijos delegacijos ryšiams su Baltarusija vicepirmininkas Justas Paleckis teigia, kad rytinė ES kaimynė dar turi laiko pasikeisti, o dabartinė Baltarusijos tarptautinė padėtis suteikia vilčių, kad Astravo atominė elektrinė Baltarusijoje pastatyta nebus.

„Santykiai yra laukimo būsenoje“, - taip ES ir Baltarusijos santykius vertina EP delegacijos delegacijos ryšiams su Baltarusija vicepirmininkas Justas Paleckis. Parlamentaras iš Lietuvos teigia, kad suprastėjus Rusijos – Baltarusijos santykiams, būsimi rinkimai verčia Baltarusijos vadovą ieškoti alternatyvų: jei prezidento rinkimų rezultatų nepripažins nei ES, nei Rusija, ko kol kas nėra buvę, Lukašenkos padėtis, anot europarlamentaro iš Lietuvos, smarkiai pasunkės.

Dar prieš Europos Parlamento pirmininkui J. Buzekui pareiškus, kad demokratija nėra spektaklis, kur vaidinama pagal scenarijų, būsimuosiuose prezidento rinkimuose, pavadinęs juos teatru, dalyvauti atsisakė populiariausias opozicijos kandidatas Aleksandras Milinkievičius. Paklaustas, kaip vertina tokį opozicijos lyderio žingsnį, europarlamentaras J. Paleckis teigė, kad žinia jam buvusi netikėta, bet sprendimas greičiausiai atspindintis realią padėtį:

„Baltarusijoje opozicija neturi galimybių viešai kalbėti žiniasklaidoje, dėl to žaidimas vyksta į vienus vartus ir dabartinis prezidentas yra visuomenės palaikomas“ - teigė J. Paleckis.

EP narys iš Lietuvos sakė, kad opozicija taip pat baiminasi ir galimų balsų klastojimų, kuriems, anot jo, pavasarį vykusiuose savivaldos rinkimuose buvo sudarytos itin palankios sąlygos, į rinkimų komisijas neįtraukiant opozicijos atstovų.

Vis dėlto komentuodamas, kiek realu, kad Baltarusijos rinkimai bus pakankamai demokratiški, jog juos pripažintų ES, J. Paleckis buvo santūrus, sakydamas, kad nepraranda vilties išvystyti Baltarusijoje ne tik kosmetinius pataisymus, tačiau ir rimtesnį poslinkį demokratiškumo ir žmogaus teisių vystymo link.

Nepaisant to, europarlamentaras pripažino, kad nors neseniai Baltarusijoje pataisytas rinkimų įstatymas, kurį palankiai įvertino ESBO, po prezidento rinkimų ES laukia kryžkelė: „Greičiausiai vėl turėsime dilemą, ar ignoruoti ir nesikalbėti su nedemokratine valdžia, ar vis dėlto turėti omenyje, kad niekada nebūna vieningo bloko, ką pabrėžia ir Baltarusijos opozicijos atstovai. Dalis artimiausioje Lukašankos aplinkoje dirbančių žmonių norėtų pasukti kitu keliu. Jei toliau izoliuosime Baltarusiją, sumažinsim tokių žmonių šansus šalį sukti demokratine linkme“.

Nors J. Paleckis Baltarusijos lyderiui prognozavo sudėtingą padėtį po rinkimų, tačiau europarlamentaras buvo kritiškas ir pasaulinėje bei Lietuvos spaudoje pasirodžiusioms spekuliacijoms, kad Baltarusijoje įvykiams klostantis Rusijai ne itin palankia kryptimi, galime sulaukti Lukašenkos nuvertimo.

Europarlamentaras teigė, kad dabar laikas tokiems bandymams nepalankus: prieš dešimt metų baltarusių teigiamai vertinta sąjunga su Rusija kaimynams esą pasidarė nebepriimtina, o iš suprastėjusių Rusijos ir Baltarusijos santykių gali išlošti ne tik ES, bet ir Lietuva. Esant tokiai situacijai, anot J. Paleckio, Lietuva turi daugiau galimybių pastatyti savo atominę elektrinę, nes Rusijai sustabdžius finansavimą Astravo atominės elektrinės statybai, Baltarusijos prezidentas tvirtina ieškantis alternatyvaus investuotojo vakaruose. Iškilus klausimui, ar Astravo atominė elektrinė bus pastatyta, elektrinės Ignalinoje projektas, anot J. Paleckio, tampa patrauklesnis galimam investuotojui dėl mažesnės konkurencijos bei galimybių tiekti elektrą Baltarusijai. Vis dėlto J. Paleckis sakė, kad dėl Baltarusijos dydžio, potencialūs investuotojai gali rinktis ją, o ne Lietuvą, o idealiu atveju, statant elektrinę, galima būtų kooperuotis: „Nors čia tolimos ateities vizija ir galbūt net nelabai reali“, - pripažino J. Paleckis.

Ilgą diplomatinio darbo patirtį turintis europarlamentaras, dirbęs ir Lietuvos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje, J. Paleckis teigė nematantis pagrindo ir dalies politologų keliamoms baimėms, kad per Klaipėdos uostą pradėjusi vykdyti bandomuosius naftos iš Venesuelos pervežimus į Baltarusiją, Lietuva gali susilaukti neigiamos Rusijos reakcijos: „Nemanau, kad Rusija į tai žiūri pavydžiomis akimis“, - tvirtino EP narys . Europarlamentaras taip pat teigiamai įvertino ir šalies prezidentės pastangas, normalizuojant santykius su Baltarusija, sakydamas, kad bet kokie kontaktai gali padėti demokratizuoti rytinę ES kaimynę: „Aš visada buvau prieš ES ir ypač JAV vykdyta Baltarusijos blokadą. Verslo santykiai, kontaktai tarp žmonių, gali padėti žengti bent nedidelį žingsnį teisinga linkme. Tai naudinga abiem šalims, ypač kai visa Europa atsisakė izoliacinės politikos“.