“Laisvos Gazos” flotilės veiksmai ir pasekmės

Grįžtant prie įvykio, kol kas yra žinoma tik tiek, kad Izraelio karinės pajėgos sustabdė ”Laisvos Gazos” 6 laivų flotilę, siekusią pristatyti į Gazą humanitarinę pagalbą. Operacijos metu žuvo mažiausiai 10 aktyvistų (kai kurie šaltiniai praneša apie 19 aukų). Izraelio gynybos ministerija informuoja, kad aktyvistai buvo ginkluoti ir pavojingi. Aktyvistų atstovai tvirtina, kad ginklų laivuose nebuvo, o Izraelio karių atsakas yra nepateisinamas.

Britų dienraštis “Guardian” savo vedamajame aštriai pakomentavo šią situaciją:

“Jei ginkluota somaliečių piratų grupė užimtų šešis laivus tarptautiniuose vandenyse, nužudydami mažiausiai 10 keleivių ir sužeisdami daug daugiau, NATO pajėgos jau šiandien plauktų Somalio krantų kryptimi. Tai kas įvyko vakar prie Gazos krantų buvo Izraelio komandosų, ne piratų darbas, ir jokie NATO karo laivai neplauks Izraelio pusėn. O gal turėtų.”

R. Vaisbrodas
Britų dienraštis “Guardian” savo vedamajame aštriai pakomentavo šią situaciją:

“Jei ginkluota somaliečių piratų grupė užimtų šešis laivus tarptautiniuose vandenyse, nužudydami mažiausiai 10 keleivių ir sužeisdami daug daugiau, NATO pajėgos jau šiandien plauktų Somalio krantų kryptimi. Tai kas įvyko vakar prie Gazos krantų buvo Izraelio komandosų, ne piratų darbas, ir jokie NATO karo laivai neplauks Izraelio pusėn. O gal turėtų.

George Freedman savo straipsnyje cituoja Izraelio Užsienio reikalų vice-ministrą Danny Ayalon, kuris pareiškė, kad “Laisvos Gazos flotilė” turėjo vieną tikslą – išprovokuoti Izraelį. Tai yra visiška tiesa. Misija siekė parodyti, kad Izraelis yra neracionalus ir brutalus. Buvo tikimasi išprovokuoti Izraelį ekstremaliems veiksmams, tokiu būdu izoliuoti Izraelį tarptautinės bendruomenės akyse ir gal netgi pabloginti Izraelio-JAV santykius. Akcijos sumanytojai taip pat siekė , kad šis incidentas sukeltų politinę krizę šalyje. Logiška Izraelio reakcija būtų buvus nepapulti į provokacinius spąstus. Tačiau Izraelis vis tik pasirinko jėgos demonstraciją.”

Europos Sąjungos oficialus pareiškimas apgailestauja dėl žmonių aukų ir kviečia atlikti nepriklausomą tyrimą, kuris nustatytų šio incidento priešistorę, eigą bei detaliai įvardintų visus su šiuo įvykiu susijusius faktus. Tuo pačiu yra pabrėžiama, kad Europos Sąjunga vieningai smerkia tolesnę Gazos ruožo blokadą ir kviečia Izraelį peržiūrėti savo poziciją šiuo klausimu.

Reikia laiko

Tiek faktus, tiek kaltus bei nekaltus bus galima įvardinti vėliau, kai ažiotažas aprims bei informacija taps labiau prieinama ir patvirtinta nepriklausomų šaltinių. Panašu, kad “Laisvos Gazos” flotilė sąmoningai siekė išprovokuoti Izraelį. Humanitarinę pagalbą buvo siūloma pristatyti pasirenkant uostą už Gazos ribų, bet aktyvistams svarbi ne tik humanitarinė padėtis Gazos ruože. 

R. Vaisbrodas
Šis tragiškas incidentas dar kartą atkreipia dėmesį į itin sudėtingą padėtį susidariusią Gazos ruože. Pastaruosius 3 metus, Gazoje gyvenantys 1,5 milijonai palestiniečių patiria visiška politinę ir ekonominę Izraelio blokadą. 80 procentų Gazos gyvena žemiau skurdo ribos, 70 procentų yra be darbo, Gazoje neveikia vandens tiekimo sistema, elektros energija yra ribojama, į Gazos ruožą griežtai ribojamas statybinių medžiagų importas. Europos Sąjunga oficialiai yra pasmerkusi Gazos blokadą

Jiems svarbesnė buvo Izraelio blokada, kuri yra reali dabartinės padėties Gazos ruože priežastis. Deja, peršasi išvada, kad Izraelis puikiai suvokdamas šias intencijas pasirinko neadekvatų būdą atsakyti į šį incidentą. Ko gero skaudžiausia yra tai, kad abi pusės puikiai žinojo, kad flotilė plauks į Gazą ir kad Izraelis neleis jai pasiekti palestiniečių krantų.

Kyla klausimas - ar viena iš geriausiai parengtų, aprūpintų ir nemažą patirtį turinčių armijų pasaulyje negalėjo atrasti kitų būdų sustabdyti šių laivų? Ar nebuvo galima išvengti šių dešimčių gyvybių praradimo? Kitas klausimas ar nevyriausybinių organizacijų iniciatyva rengta flotilė ne padidino susipriešinimo Artimųjų rytų regione? Ar humanitariniai tikslai netapo antriniais siekiant išprovokuoti tarptautinės bendruomenės reakciją?

Padėtis Gazos ruože

Šis tragiškas incidentas dar kartą atkreipia dėmesį į itin sudėtingą padėtį susidariusią Gazos ruože. Pastaruosius 3 metus, Gazoje gyvenantys 1,5 milijonai palestiniečių patiria visiška politinę ir ekonominę Izraelio blokadą. 80 procentų Gazos gyvena žemiau skurdo ribos, 70 procentų yra be darbo, Gazoje neveikia vandens tiekimo sistema, elektros energija yra ribojama, į Gazos ruožą griežtai ribojamas statybinių medžiagų importas. Europos Sąjunga oficialiai yra pasmerkusi Gazos blokadą.

Artimųjų Rytų kvartetas (JTO, JAV, ES ir Rusija) siekia atrasti kompromisą atidarant gyvybiškai svarbius humanitarinius ir prekybinius kelius į Gazą. Izraelio pozicija nesikeičia. Tam padeda ir oficiali JAV parama Izraelio politikai Gazos ruožo ir Hamas atžvilgiu. Šioje vietoje reikia labai aiškiai artikuliuoti faktą, kad Hamas yra teroristinė organizacija, kuri nepripažįsta Izraelio teisės egzistuoti bei neatsisako smurto kaip priemonės pasiekti politiniams tisklams. Šioje vienoje iš tankiausiai apgyvendintų teritorijų pasaulyje (3090 žm. kv. km) politiškai pateisinama blokada turi didžiulį šalutinį poveikį.

Izraelio blokados politikos efektyvumas turi būti matuojamas ne tik sumažėjusių raketų skaičiumi iš Gazos ruožo į pietų Izraelį, bet ir galimybe atrasti tvarų bei taikų sprendimą santykiuose su palestiniečiais ar politinių moderatyvių alternatyvų Gazos ruože atsiradimu.

"International Herald Tribune" cituoja buvusį JAV ambasadorių Izraelyje:

“Šis incidentas pabrėžia, kad tarptautinė Gazos blokada nėra tvari. Tai padeda sustabdyti Hamas atakas, bet rimtai pamina Izraelio tarptautinę reputaciją.” Kitas Artimųjų rytų ekspertas, tame pačiame dienraštyje teigia, kad “Galima kalbėti kiek norima apie derybas ar panaudoti kiek norima energijos, bet jei yra ignoruojama situacija Gazoje, ji vieną dieną atsisuks prieš tave.”

Pabaigai, panašu, kad beveik visi apžvalgininkai vieningai pastebi, kad “Laisvos Gazos” flotilė pasiekė užsibrėžtų tikslų. Humanitarinė pagalba bus pristatyta į Gazos ruožą ir Izraelis buvo išprovokuotas imtis smurtinių veiksmų. Izraelio politika Gazos ruožo atžvilgiu patirs dar didesnį tarptautinį spaudimą. Panašu, kad dėl pastarojo fakto Izraelis gali kaltinti tik save patį.