Nuo 2002 m. 500 eurų banknotų apyvarta augo stulbinančiu greičiu ir pasiekė 32 proc. metinę normą. Anot „The Financial Times“, doleris įsigijo rimtą konkurentą.

Prieš ketverius metus, kuomet euro vertė dolerio atžvilgiu ėmė smarkiai augti, amerikietis repo atlikėjas Jay-Z viename savo vaizdo klipų žarstėsi ne dolerių, o eurų kupiūromis, nukarūnavęs po Antrojo pasaulinio karo šešis dešimtmečius karaliavusį žaliąjį banknotą.

Pardavęs 40 mln. 12-os savo albumų kopijų, Jay-Z tapo daugiau nei vien repo atlikėju. "Aš ne verslininkas, aš pats esu verslas!", - teigė greitai 500 eurų banknotą įvertinęs buvęs prekeivis narkotikais Jay-Z, kurio tikrasis vardas Shawnas Carteris. Ir jis buvo teisus – eurai lengvai skaičiuojami, lengvai keičiami ir turi stabilią vertę.
Todėl turime dėkoti „MTV“ muzikos kanalui – pasaulio jaunimas atrado Senosios Europos naująjį žaisliuką – vienintelį banknotą, kuris, nors ir neturi savo istorijos, tačiau yra vertas 660 JAV dolerių.

Purvini pinigai

Ir visgi stebėtina, kad, nors daugumai paprastų europiečių niekada neprireiks 500 eurų banknoto, Europos centrinis bankas (ECB) išleidžia banknotą, kuris papildo juodosios rinkos veikėjų, besiverčiančių narkotikų prekyba, organizuotu nusikalstamumu ar mokesčių vengimu, kišenes. Stephenas Fidleris „The Wall Street Journal“ teigė, kad 200 ir 500 eurų banknotų populiarumas tarp nusikaltėlių, narkotikų platintojų ir pinigų plovimo meno žinovų yra vienas iš veiksnių, garantuojančių vieningos Europos valiutos tvirtumą bei ES finansinį stabilumą po kelių varginančių mėnesių finansinėse rinkose.

Jeigu ECB būtų įmonė, pagrindinis jos produktas būtų 500 eurų banknotas, kuriuo beveik išimtinai galima atsiskaityti Europos Sąjungai nepriklausančiose šalyse. Cinikas pasakytų, kad bankai, norėdami atkreipti rinkos dėmesį, galėtų pasitelkti šūkį „Tobulas pinigų plovimui: euras yra baltesnis už baltąjį!", tačiau ECB atstovas spaudai teigia, kad šešios iš 12 valstybių narių į apyvartą paleido lygiaverčius banknotus.