Bet kad sprendimai, priimti Ukrainos aukščiausios valdžios stabdyti Asociacijos sutarties pasirašymą su Europos Sąjunga tinka ne visiems, parodė masinės protesto akcijos pačiam Kijeve, kur į gatves išėjo per šimtą tūkstančių žmonių. Palaikymo akcijos proeuropietiškai Ukrainai vyko Vilniuje, Paryžiuje ir Berlyne, Austrijoje, Čekijoje ir dar daugybė – pačioje Ukrainoje.

Vietos ukrainiečiai ir visi pritariantieji su transparantais, koncertais, o Kijeve- išeidami į gatves prieštaravo planams atidėti asociacijos sutarties pasirašymą, kuris buvo suplanuotas kitą savaitę Vilniuje vyksiančiame Rytų Partnerystės Forume. Bet tokius ketinimus prieš kelias dienas Ukraina atšaukė.

Įdomiausia tai, kad paprastai užkulisiuose vykstantys žaidimai, o gal tik man taip atrodo, šį kartą nebuvo tokie užkulisiniai. Veikiančios pusės apdalijo žiūrovus detalėmis ir treileriais kurias demokratinėje valstybė žinoti kaip ir būtina, bet pageidautina tuomet-visą istoriją, o ne atskirus momentus. Aš kalbu apie tikruosius motyvus, kodėl Ukraina nebenori susisieti su Europa.

Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius mūsų šalies vadovei prisipažino apie Rusijos daromą spaudimą. Šia žinia savo Twitter paskyroje pasidalino ir Švedijos užsienio reikalų ministras.

Draugai iš Briuselio socialiniuose tinkluose dalinasi, kad vienas iš Ukrainos reikalavimų ES buvęs prašymas padengti dujų kainos skirtumą, kuris atsirastų užrūstinus Rusiją.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas užsirūstinęs baksnoja pirštu į Briuselį ir sako, kad tai ES šantažuoja Ukrainą.

Ukraina tarp eilučių tvirtina, kad dabar negali išklysti iš kelio ir tikriausiai toliau lieka balansuoti ant ES- Rusijos ribos. Optimistai sako, kad net jeigu nuotaka atšaukė vestuves, paskutinę minutę ji gali persigalvoti. Pesimistai galvoja, kad Ukraina jau netrukus gali pasirašyti muitų sutartį su Maskva, o ir Gruzijoje naujasis prezidentas gali pasukti Rytų, ne Vakarų kryptimi.

Parengė Vytė Rūkaitė