MyEP publikuoja vaikino pasakojimą, kaip apkeliauti Europą už 250 eurų, ir įspūdžius, kuriuos jis parsivežė iš savo paties organizuoto turo po Europą. Taip pat Andrius pasidalijo ir nuotraukomis iš gražiausių aplankytų vietų.

Džiaugsmai ir rūpesčiai Europoje

“Kelionės – vienas mėgstamiausių dalykų mano gyvenime, todėl nusprendžiau susikrauti kuprinę ir pasižvalgyti, kas įdomaus vyksta žemyne.

Įsigijęs „Eurolines“ pasą nuskubėjau į Londono Viktorijos autobusų stotį. Už 250 eurų įsigytas 15 dienų autobuso abonementas leido man pačiam rinktis kelionės maršrutą. Tikiuosi, „MyEP“ skaitytojams bus įdomu ir naudinga sužinoti tolesnius džiaugsmus ir rūpesčius, kuriuos man teko patirti keliaujant po Europą.

Taigi, iš Londono birželio 7-osios rytą pajudėjome link Prancūzijos. Pirmoji pažintis autobuse buvo su studentais iš Oksfordo koledžo. Jaunuoliai iš Portugalijos pirmą kartą važiavo į Prancūzijos sostinę (aš joje esu pabuvojęs). Pirmasis sustojimas – Doveris. Čia tikrinami dokumentai. Po to – Paryžiaus kryptis. Aštuonios valandos kelionėje ir aš jau vienoje populiariausių pasaulio sostinių. Vis dėlto, Paryžiuje ne viskas taip lengvai klojasi. Nustebina nemalonūs kvapai metro. O ir su jaunimo nakvynės namais ne itin pavyko – neperdėsiu sakydamas, kad „Friends Hostel” – ko gero, prasčiausias, kokiame teko apsistoti. Nakvynės kaina – 16 eurų. Kambarys buvo labai tvankus, mažas, o ir rajonas ne pats maloniausias. Dar nuvilia patogumų stygius – buvo tik vienas dušas šešiems kambariams. Na, bet nieko!
Triumfo arka

Nepaisant gyvenimą sąlygų (kaip ir daugumoje šalių, dėl taupymo ir noro aplankyti kuo daugiau valstybių nakvynės namuose stengiausi apsistoti tik vienai nakčiai), Paryžius sužavi savo panorama. Kaip ir dauguma turistų, apžiūrinėju įžymybes. Šiame mieste tikrai yra į ką paganyti akis – nuostabi architektūra nepalieka abejingu net išrankiausią turistą. Vis dėlto, nepakilau į Eifelio bokštą – nesinorėjo gaišti laiko milžiniškoje eilėje.

Birželio 8-osios vakarą jau snaudžiu autobuse, vykstančiame į Madridą. Po naktinės kelionės ir dviejų gan varginančių persėdimų pagaliau atvykstu į Ispanijos sostinę. Spėju įsitikinti, kad Ispanija – rusų turistų pamėgta šalis. Itin sužavėjo Madrido rūmai, – manau, kad jie vieni įspūdingiausių Europoje. Nors bilietas ir kainuoja 10 eurų, pastato didybė viską atperka. Apžiūrėjęs sostinę, sėdu į autobusą, vykstantį į kitą šios šalies miestą – Barseloną.
Madridas. Karališkieji rūmai

Birželio 10-ą, po aštuonių valandų kelionės iš Madrido, pagaliau pasiekiu Barseloną. „Youth Hostel”, kuriame už dviejų parų apgyvendinimą sumokėjau 36 eurus, buvo šalia La Rambla gatvės, miesto centre. Kambarys tvarkingas, maloni aplinka šiek tiek primena vaikystę iš Palangos stovyklos laikų. La Rambla iš tiesų įdomi vieta. Galima pasigrožėti paminklu Kolumbui ir jūra, o gatvėje galima sutikti margos publikos. Savo paslaugas siūlo laisvo elgesio mergužėlės, kurios, gavusios neigiamą atsakymą, kažką ispaniškai nusikeikia.

Nepakartojamas Guelo parkas, neišdildomą įspūdį palieka Šventosios Šeimos katedra. Gaila, tačiau prie įėjimo vėl milžiniška eilė, deja, bet norinčiam kuo daugiau Europos šalių aplankyti keliautojui laukti dvi valandas eilėje – per didelė prabanga. Tačiau pavyksta aplankyti Olimpinį stadioną, Olimpinį muziejų, kuriame gausu įvairių trofėjų. Sporto istoriją pamatau už tris eurus. Dar spėju pasivaikščioti paplūdimyje, išsimaudyti ir susikrovęs lagaminą ruošiuosi vykti į Milaną.

Birželio 13-ąją atkeliauju į šį Italijos miestą. Prisiminimai apie jį ne itin malonūs. Nakvynės namai toli nuo miesto centro, vos pavyksta rasti, nors kainos tikrai nedidelės – „Milan hostel” už dvi naktis mokėjau 26 eurus, tačiau interjeras tikrai nesuteikia jaukumo. Šiaip ar taip, Milane yra kuo pasigrožėti: katedra – nuostabios architektūros šedevras, tramvajai leidžia pasijusti lyg nukeliavus į praeitį, o itališki ledai tikrai pateisina savo vardą.

Milane užstrigau iki birželio 15-osios. Po to tvankiu autobusu išdardėjau į Ciurichą. Buvo smagu žiūrėti į snieguotas Alpių viršūnes, kai už lango kepino kaitra. Ciuriche nakvynės namai – Lange Strasse gatvėje. Tai dar viena mano kelionės staigmena. Pasirodo, tai „raudonųjų žibintų“ gatvė… Pats miestas gražus, primena Klaipėdą. Sužavėjo ežeras, kuriame teko pasipliuškenti ir, žinoma, Alpės. Pastebiu, kad kainos Šveicarijoje gerokai lenkia kitas Europos valstybes – tarkim nakvynė „Zurich Langstars hostel“ konvertavus atseina apie 40  eurų.

Berlynas
    
Birželio 17-osios rytą mano naktinis autobusas sustoja Prahoje. Tiek daug visko reikia pamatyti, o laikas spaudžia! Taigi, nutariu vykti į Berlyną ir štai po keturių valandų aš jau Vokietijos širdyje. Vos apsistojęs suprantu, kad tai – puikus miestas. Nakvynės namai „ONE80 Hostel“ primena viešbutį: naujas, itin švarus, modernus ir, svarbu, labai pigus. Vos išėjęs pasivaikšioti įsitikinu, kad Berlynas – dviratininkų miestas. Be to, maloniai nustebina specialus miesto autobuso maršrutas turistams. 

Berlynas. Gyva istorija ir modernumas viename

Berlyno panoramą apžiūriu nuo televizijos bokšto. Jis aukščiausias Vokietijoje – 368 metrų aukščio. Stebėjimo aikstelė – 204 metrai nuo žemės. Nuostabūs vaizdai ir nuo Berliner Dom stogo – didžiausios ir įspūdingiausios bažnyčios Berlyne. Dar apsilankau Stasi (buvusi slaptoji tarnyba) muziejuje, kituose miesto muziejuose. Kainos šioje šalyje nesikandžioja: muziejų kainos – vos nuo 3 eurų. Taip pat Vokietijoje gan pigus maistas.

Būtinas turistų atributas – nusifotograzuoti prie Brandenburgo vartų ir Berlyno sienos blokų. Maloniai nustebino Bundestagas (įėjimas į parlamentą – nemokamas). Pasivaikščiojęs po Berlyną, vykstu į Potsdamą. Vienas įdomiausių miesto taškų – „Checkpoint Charlie“, perejimo punktas tarp Rytų ir Vakarų Berlyno Šaltojo karo metu.

Vokietijoje gausu Šaltojo karo prisiminimų

Birželio 19-osios vakare autobusas iš Vokietijos pajuda i Amsterdamą. Šalia manęs prisėda jaunutė studentė Andea iš Monrealio, Kanados. Ji, kaip ir aš, keliauja po Europą. Įdomu tai, kad vietoj nakvynės namų mergina renkasi „Couch Surfing“ sistemą (virtualiai susiranda draugų, pas kuriuos galima veltui apsistoti keliaujant) – geras būdas sutaupyti pinigų ir susipažinti su naujais žmonėmis.
      
Ir štai birželio 20-osios ryte mano galvoje skamba Katie Melua daina „Nine Million Bicycles“. Dviračiai, dviračiai, dviračiai ir, žinoma, Olandija. Aš nuomuojuosi dviratį (nuoma parai kainuoja 14 eurų) ir minu pedalus. Aplankau Anos Frank namus (žydų mergaitė, kuri besislėpdama nuo nacių rašė dienoraštį). Po Olandijos laukia Belgija.

 
Briuselyje galima pamatyti sumažintą Europą.

Labai gražus Briuselis. Architektūra nustebina Grote Markt, centrinė aikštė. Taip pat malonu buvo žiūrėti į sumažintą Europos maketą („Mini Europą“) ir jame matyti Vilniaus universitetą. Sužavėjo ir belgiškas šokoladas, daug alaus rūšių iš viso pasaulio. Na, visko neišragausi. Susikroviau lagaminą ir patraukiau atgal į Londoną. Kelionė po Europą baigėsi. Dviejų savaičių turas kišenę patuštino apie 850 eurų (ne visas kainas įvardijau, tačiau maždaug visur, išskyrus Šveicariją, jos panašios), įspūdžių parsivežiau už gerokai daugiau.

Praktiniai patarimai
      
Norintiems panašiai keliauti pirmiausiai patarčiau pasirinkti, kuo vykti priimtiniau – autobusu ar traukiniu. Traukinyje erdviau ir tikėtina geriau veikia kondicionieriai. Autobuso privalumai – galima keliauti daugiau dienų už fiksuotą kainą. Taip pat reikia gerai išanalizuoti, kur tikslinga nakvoti. Prioritetai turėtų būti atstumas iki centro ir švara, būtiniausi patogumai. Prasta nakvynė gali sugadinti kelionės nuotaiką.
      
Dar vienas patarimas – reikia vengti neaiškios kompanijos, ypač keliaujant vienam, nes kai kuriose Europos šalyse turistų daiktai gatvėse gali tapti lengvu grobiu kišenvagiams. Nepatarčiau mėgautis ir alkoholiu – kai kuriose šalyse jis tikrai pigus, o ir pasirinkimas milžiniškas, tačiau apsvaigę turistai dažnai patys susikuria problemų. Taupantiems patarčiau rinktis maršrutą per šalis, kuriose kainos mažesnės, nes, tarkim, Šveicarijoje nakvynė kainavo dvigubai brangiau nei daugumoje kitų aplankytų šalių. Kai kur prekės šalia viešbučių esančiose prekybos vietose kainuoja brangiau nei didesnėse parduotuvėse, todėl taupantiems patarčiau ir apie tai pagalvoti. Gerų kelionių!”