Vėžiu suserga vienas iš trijų Europos gyventojų, tačiau šios ligos daromas poveikis labiausiai jaučiamas pažeidžiamiausiuose visuomenės sluoksniuose. Pasaulinė kovos su vėžiu diena minima visame pasaulyje, ji skirta sugriauti mitams apie vėžį, kuriuos stiprina baimė susirgti šia liga bei prisiminimai dėl sukrečiančio šios ligos poveikio, daromo žmogaus organizmui.

Kaip rašoma „The Parliament“ išpublikuotame Alojzo Peterle’o komentare , šiais metais Pasaulinė kovos su vėžiu diena sutampa su pokyčių Europos Sąjungos (ES) institucijose laikotarpiu, kurio metu vertėtų prisiminti pokyčius, susijusius su vėžio susirgimo atvejų skaičiumi bei mirtingumu.

Per pastaruosius ketverius metus EP tarpfrakcinė grupė „Europarlamentarai prieš vėžį“ nepaliaujamai kovojo su vėžio problema. Mes prisidėjome prie Tabako gaminių direktyvos, ragindami EP narius balsuoti už standartizuotus cigarečių pakelius. Taip pat kalbėjome su Europos Komisijos (EK) pirmininku Jose Manueliu Barroso, prašydami jo neatidėlioti Tabako gaminių direktyvos priėmimo. Surengėme susitikimus, skirtus atkreipti dėmesį į alkoholio ir vėžio problemas, supažindinti su kovos su vėžiu priemonėmis bei iššūkiais, su kuriais susiduria vyresnio amžiaus vėžiu sergantys pacientai.

Taip pat prisidėjome prie debatų dėl siūlomų Bendrojo duomenų apsaugos reglamento bei Klinikinių tyrimų direktyvų. Dauguma šiai grupei priklausančių narių kovoja su vėžio problema ir už EP sienų. EP narys Pavelas Pocas Čekijos Brno mieste inicijavo kasmetinės Kovos su storosios žarnos vėžiu dienos paminėjimą. EP narė Nessa Childers iš Airijos nenuilstamai kovoja tam, kad daugiau dėmesio būtų skirta problemoms, su kuriomis susiduria vėžiu sergantys pacientai, sugrįždami į darbą bei pateikdami prašymą gauti medicininį draudimą. Šioje veikloje taip pat aktyviai dalyvauja EP narė iš Vokietijos socialdemokratė Dagmar Roth Behrendt .

Nepaisant akivaizdaus vėžio gydymo ir pacientų priežiūros tobulėjimo, bei pagerėjusios daugelio šia liga sergančių pacientų gyvenimo kokybės, vėžys išlieka liga, kuri nusineša daugiausiai gyvybių Europoje, kiekvienais metais registruojama 3 mln. naujų susirgimo atvejų bei 1,7 mirčių. Tam tikrų vėžio rūšių atvejų skaičius vis dar auga: Nyderlanduose ir Šiaurės Airijoje stebimas mirčių nuo odos vėžio atvejų augimas, tuo tarpu mirčių nuo plaučių vėžio atvejų skaičius Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje (JK) ir Airijoje viršijo mirčių nuo krūties vėžio atvejų skaičių.

Žvelgiant į artimiausius metus, teks atkreipti dėmesį į svarbius klausimus. Komerciniai interesai, politinio dėmesio trūkumas, iš viršaus į apačią orientuoti sprendimų priėmimo procesai, griežtos taupymo priemonės bei augančios vaistų kainos kelia didelį pavojų politinėms priemonėms, vėžiu sergantiems asmenims teikiamoms paslaugoms bei pacientams skirtoms socialinėms išmokoms.

Vėžio daromas poveikis šia liga sergantiems pacientams ir jų šeimos nariams priklauso ne tik nuo vėžio rūšies ir stadijos, tačiau taip pat ir nuo ekonominio ir su išsilavinimu susijusio pajėgumo atremti šią problemą finansiniu ir emociniu požiūriu. Iš tiesų pajamų netekimas gydantis nuo vėžio bei su tuo susijusios išaugusios išlaidos – tai priežastis, dėl kurios daugybė šeimų ilgam atsiduria skurde, o jau egzistuojantys finansiniai sunkumai tik dar labiau išauga.

„Prevencija – tai geriausias pasirinkimas“, - tai tapo pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinės direktorės Margaret Can kalbos leitmotyvu2013 m. „Vidutiniškai 3 proc. ES valstybių narių biudžeto skiriama prevencinėms priemonėms. Tai neturi jokios ekonominės prasmės, vertinant išlaidas gydymui ir, mano nuomone, neatspindi kryptingos politikos, paremtos aiškiai iškeltais tikslais. Griežtesnės tabako ir alkoholio gaminių kontrolės priemonės, informacija apie netinkamus maisto produktus bei griežtesnės deginimosi saulėje taisyklės galėtų prisidėti prie sveikesnės Europos kūrimo, kurioje būtų fiksuojamas susirgimų vėžiu atvejų skaičiaus mažėjimas, o ne didėjimas.

Strateginis EP narių kovos su vėžiu grupės tikslas 2014–2019 m. – sumažinti susirgimų vėžiu atvejų skaičių, akcentuojant prevenciją, mažinant susirgimų skaičių, užtikrinant prieigą prie aukštos kokybės gydymo ir pacientų priežiūros bei užtikrinant gerą gyvenimo kokybę vėžiu sergantiems pacientams bei nuo šios ligos pasveikusiems asmenims.

Be raginimo imtis ekonominių priemonių, skirtų mažinti finansinį poveikį vėžiu sergantiems pacientams, remiant inovatyvius mokslinius tyrimus bei prevencines priemones, EP tarpfrakcinė grupė „Europarlamentrai prieš vėžį“ taip pat remia gyventojų registrų plėtimą, tobulinimą bei patikrinimus, skirtus krūties, storosios žarnos bei gimdos kaklelio vėžio atvejų išaiškinimui.

Svarbu tai, kad į pacientų prioritetus būtų atsižvelgiama viso vėžio gydymo proceso metu, taikant skaidrius mechanizmus konsultavimui bei pacientų įtraukimui į sprendimų priėmimo procesą. EP narių kovos su vėžiu grupės tikslas – remti Europos atskaitos centrų sukūrimą, kurie būtų skirti vėžiu sergantiems pacientams, remiantis pacientų teisių užtikrinimu pagal Tarpvalstybinių sveikatos priežiūros paslaugų direktyvą. Galiausiai ši EP narių grupė siekia užtikrinti, jog pakankamai dėmesio būtų skiriama retoms vėžio rūšims, ypač vėžiu sergantiems vaikams.

Būdamas EP tarpfrakcinės grupės „Europarlamentarai prieš vėžį“ pirmininku, norėčiau padėkoti visiems kolegoms, kurie pastaruosius ketverius metus prisidėjo prie kovos su vėžiu. Nauji ir esami kandidatai, kurie norėtų prisijungti prie mūsų bei kovoti su vėžiu naujajame EP, raginami pasirašyti šios EP grupės manifestą: