Norėdama pažiūrėti, ar labai skiriasi jaunų žmonių motyvacija balsuoti, trumpai paklausiau trijų europiečių nuomonės apie EP ir artėjančius rinkimus. Kodėl jie balsuoja ir ką naudingo nuveikti, anot jų, gali Europos Parlamentas?

Tobias, 25 metų, iš Vokietijos

Tobias, 25 metų, iš Vokietijos. Tobias šiuo metu baigia magistrantūros studijas ir ruošiasi būti mokytoju:

Taip, planuoju balsuoti. Nors Vokietijoje daug kas galvoja, jog Briuselis tik švaisto mūsų pinigus (ir yra atsakingas už kvailas taisykles – tokias, kaip leistini agurkų dydžiai), vis tiek laikau balsavimą pareiga, bent jau nueiti prie būdelės ir sugadinti balsavimo biuletenį. Kalbant apie konkretesnes priežastis balsuoti, šiuo metu mano didžiausias rūpestis yra laisvosios prekybos sutartis (Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės sutartis, – aut. past.). Esu prieš ją, nes manau, jog ji padės tik tarptautinėms kompanijoms ir dar labiau padidins atskirtį tarp Vakarų ir likusio pasaulio. Laisvoji prekyba, bet tik tiems, kas jos viduje. Europos Parlamentas gali būti įrankis šiam susitarimui sustabdyti. Dar viena motyvacijos balsuoti dalis yra tai, jog mano draugė, Terry Reintke, yra vienos Vokietijos partijos kandidačių. Manau, ji turi neblogą šansą būti išrinkta. Kadangi jos partija yra prieš laisvosios prekybos sutartį, per šiuos rinkimus balsuosiu už juos.

 Anna, 24 metų, iš Slovakijos

Anna, 24 metų, iš Slovakijos. Anna neseniai baigė politikos mokslų magistrą Budapešte, dabar gyvena Vengrijoje:

Balsuosiu EP rinkimuose, nes turiu šią teisę. Nors gyvenu užsienyje, rinkimų dieną balsuoti keliausiu namo, į Slovakiją. Žinau, kad galėčiau balsuoti ir Vengrijoje, kur šiuo metu gyvenu, tačiau neseku vengrų politikos taip, kaip Slovakijos. Tad man visai nesunku per porą valandų grįžti namo, nuvykti balsuoti, ir susitikti su senais draugais. Ką man reiškia Europos Parlamentas... Na, esu Europos pilietė, šiuo metu gyvenanti ne savo gimtojoje šalyje, tad net mažuose savo kasdienio gyvenimo aspektuose matau ES privalumus, kuriuos noriu išlaikyti: paprastesnis keliavimas, mažiau laiko, praleisto imigracijos tarnybose, pigesni skambučiai draugams ir artimiesiems, ir t.t. Kitas man svarbus dalykas yra tai, jog dažniausiai namuose, Slovakijoje, balsuoti ateina labai maža rinkėjų dalis (apie 20 procentų), tad kiekvienas balsas tampa itin svarbus.

Markas, 27 metų, iš Vokietijos

Markas, 27 metų, iš Vokietijos. Markas baigė studijas Mastriche ir Budapešte, o dabar dirba Konrado Adenauerio fonde:

Europa nėra ideali. Kartais Briuselyje nuveikiama per daug, kartais – per mažai. Mums reikia kurti tokią Europos Sąjungą, toki geba įveikti dabarties iššūkius. Manau, artėjantys rinkimai yra kaip niekad svarbūs tolimesnės Europos politikos formavimui, todėl itin svarbu, jog kiekvienas, galintis balsuoti, taip ir darytų, ir balsuotų už tokius žmones, kurie turi aiškią viziją bei konstruktyvių idėjų.

Nors Tobias, Anna ir Markas turės lygiai tokius pačius balsavimo biuletenius, balsuos vedini kiek skirtingų priežasčių. Bet gal tai ne tiek daug besiskirs nuo jaunų lietuvių motyvacijos. Kokia tavo motyvacija balsuoti? Natūralu, jog vienos temos atrodo aktualesnės už kitas: stabdyti laisvosios prekybos sutartį, laikyti atviras sienas, o gal daryti būtent priešingai? Bet kokiu atveju, ruoškite biuletenius, gegužės 25-oji artėja.