2013 m. gruodžio pradžioje Europos parlamentas priėmė Europos liaudies partijos bei Europos konservatorių ir reformistų frakcijos parengtą alternatyvią rezoliucijos versiją. Tiesa, ši priimta rezoliucija neatitinka originalios Estrelos rezoliucijos teksto. Priimtoje konservatyvioje rezoliucijoje pažymima, kad lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių klausimai, apimant lytinį ugdymą, abortus, LGBT asmenų teises, lieka ES valstybių-narių kompetencijose.

Kas yra vadinamoji Estrelos rezoliucija? Tai Europos parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto parengta ataskaita dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių. Ataskaita pavadinta komiteto pirmininko pavaduotojos Edite Estrela, vienos iš pagrindinių rezoliucijos autorių ir gynėjų, vardu. Estrelos ataskaitos tikslas buvo ganėtinai paprastas – didesnis lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių prieinamumas visoje Europoje. Orginaliame ataskaitos tekste buvo pateikta daugiau nei 90 rekomendacijų, kaip stiprinti šias teises ES.

Ataskaitoje buvo rekomenduojama užtikrinti saugaus ir legalaus aborto prieinamumą, visapusišką lytinį ugdymą ir didinti jaunimui draugiškų sveikatos paslaugų pasiekiamumą. Visapusiškas lytinis švietimas yra susijęs ne tik su seksualine elgsena, bet apima informaciją apie susilaikymą, lytiškumo ugdymą, žmogaus vystymąsi ir reprodukciją, kontracepciją ir nėštumą, tarpasmeninius santykius, saugius lytinius santykius ir lytinę sveikatą, seksualinę orientaciją. Visapusiškas lytinis ugdymas turi būti vykdomas nuo ankstyvosios paauglystės. Lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių stiprinimas, apimant lytinį ugdymą, yra tampriai susijęs su moterų teisių stiprinimu, nes sudaro sąlygas moterų sveikatos gerinimui, moterų lytiškumo ugdymui, užtikrina teises į pasirinkimą dėl savo kūno ir pan.

Estrelos ataskaitoje suformuluotos rekomendacijos buvo palankios ne tik moterų, bet ir LGBT asmenų teisių atžvilgiu, nes buvo įtrauktos rekomendacijos, prieštaraujančios transeksualių žmonių priverstinai sterilizacijai, dėl dirbtinio apvaisinimo prieinamumo vienišoms moterims ir lesbiečių poroms, mokymų apie negatyvius stereotipus LGBT asmenų atžvilgiu.

Orginalioji Estrelos ataskaita sukėlė aršų pasipriešinimą. Ataskaitai priešiškos iniciatyvos ir straipsniai buvo kupini nepagrįstos baimės dėl vaikų tvirkinimo įteisinimo, abortų legalizavimo visoje ES ir apskritai valstybių-narių suvereniteto, priimant sprendimus lytinės ir reprodukcinės sveikatos bei teisių srityje.

Viena iš originaliosios ataskaitos autorių Edite Estrela įvardino „gėdinga“ tai, kad Europos parlamentas priėmė konservatyvią rezoliucijos versiją. Jos teigimu, „šis mūšis pralaimėtas, bet ne karas“. Konservatyvioji rezoliucijos versija priimta tik mažu balsų skirtumu: rezoliucijai pritarė 334 Europos parlamento nariai, o prieš buvo 327. Kita Europos parlamento narė Ulrike Lunacek, dalyvavusi Baltic Pride 2013 renginiuose, taip pat teigė, esanti šokiruota, kad jos kolegos atsisakė diskutuoti ir stiprinti moterų ir LGBT asmenų teises.

Originalusis Estrelos rezoliucijos variantas buvo dešiniųjų politikų, besipriešinančių visapusiškam lytiniam švietimui ir siekiančių uždrausti saugius ir legalius abortus, „košmaras“, nes valstybės-narės būtų spaudžiamos, priimant sprendimus lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių srityje, apimant lytinį švietimą, abortų politiką ir LGBT asmenų teises. Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto parengtas tekstas pasirodė pernelyg „liberalus“, o konservatyvios rezoliucijos priėmimas rodo, kad dar daug reikia nuveikti, siekiant moterų ir mažumų teisių užtikrinimo.

Kristina Puleikytė