Šiandien daug žmonių mano, kad politika formuojama už uždarų durų. Tik vienas iš trijų europiečių mano, kad jo nuomonė Europos Sąjungoje svarbi. Tokią padėtį būtina pakeisti. ES pilietybė nėra tuščia sąvoka, tai praktinė realybė, suteikianti apčiuopiamos naudos mums visiems.

Todėl 2013-ieji yra Europos piliečių metai – metai, skirti jums ir jūsų, kaip ES piliečių, teisėms.

ES pilietybė suteikia daug teisių. 65 % lietuvių jaučiasi europiečiais, tačiau ne visada žino savo, kaip ES piliečių, teises.

Tikriausiai žinote, kad galite keliauti, gyventi ir studijuoti bet kurioje ES valstybėje. Tačiau ar žinote, kad turite teisę į vertimą, jei užsienyje jus sulaikytų policija? Arba kad bet kuriai prekei, kurią įsigijote Europos Sąjungoje parduotuvėje arba internetu, galioja dvejų metų garantija?

Šiais Europos piliečių metais visų politikų – ir vietos, ir Europos Sąjungos – uždavinys – paaiškinti šias teises ir Europos Sąjungos teikiamą naudą gyventojams bei verslininkams.

Mūsų uždavinys – ir išklausyti jus. Per visus šiuos metus kartu su kitais Europos Komisijos nariais, Europos Parlamento nariais ir vietos politikais dalyvauju diskusijose su visos ES piliečiais, kad išklausyčiau juos ir atsakyčiau į jų klausimus.

Labai laukiu diskusijos su Lietuvos piliečiais, kuri vyks gruodžio 13 d. 12 val. Vilniaus miesto rotušėje. Susitiksiu su 200 lietuvių ir aptarsime, ką jie mano apie savo teises ir kokios Europos jie nori. Neturime pamiršti, kad mes, europiečiai, sukūrėme ypatingą darinį, kuriuo per mažai didžiuojamės: šiandien 500 mln. žmonių gyvena Europos Sąjungoje taikiai ir laisvai.

Nobelio premijos komiteto sprendimas skirti Europos Sąjungai Nobelio taikos premiją rodo, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu viso pasaulio valstybės ir žmonės toliau semiasi įkvėpimo iš Europos Sąjungos, o tarptautinei bendruomenei reikia, kad ji būtų stipri.

Manau, kad galime tai pasiekti drauge. Tad pasiryžkime būti mūsų bendros ateities šeimininkais ir tikiuosi tai aptarti diskusijose su jumis Vilniuje.

Viviane Reding - už teisingumą, pagrindines teises ir pilietybę atsakinga Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja