Rekomendaciją ES valstybėms, Europos Komisijai ir Išorės veiksmų tarnybai rengęs europarlamentaras socialdemokratas Justas Vincas Paleckis pabrėžė, kad Europos centre esanti Baltarusija ir jos dešimt milijonų gyventojų nėra ir neturėtų būti prarasta Europai.

„Baltarusijos atžvilgiu Europos Sąjunga gali pasirinkti vieną iš trijų kelių: arba elgtis pasyviai ir nuleisti rankas, arba sugriežtinti sankcijas ir tuo pačiu skatinti šalies saviizoliaciją, arba atnaujinti dialogą, kai tik bus paleisti politiniai kaliniai. Ši „pokyčių per bendradarbiavimą“ politika prieš kelis dešimtmečius padėjo įveikti „šaltojo karo“ apkasus ir sukurti prielaidas permainoms TSRS ir visame Rytų bloke. Nėra garantijų, kad tai pasiteisintų ir Baltarusijos atžvilgiu, bet, mano įsitikinimu, ši politika turi daugiau galimybių pasiekti demokratinių pokyčių šalyje nei sankcijų ir boikoto politika“, - sakė europarlamentaras J.V. Paleckis.

Pasak jo, besąlygiškas ir greitas visų politinių kalinių paleidimas ir jų politinis reabilitavimas yra absoliuti sąlyga dvišalių santykių „atrakinimui“. Priimtoje rekomendacijoje europarlamentarai kviečia pasinaudoti Lietuvos pirmininkavimo ir Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimu Vilniuje kaip dar viena svarbia galimybe pagerinti ES-Baltarusijos santykius.

Laikinas Baltarusijos URM vadovo Vladimiro Makėjo išbraukimas iš asmenų, kuriems draudžiama įvažiuoti į ES teritoriją, sąrašo turėtų būti visų pirma pasitelktas deryboms dėl visų politinių kalinių paleidimo.

Priimtame dokumente kartu rekomenduojama plėsti ryšius su įvairaus lygmens reformoms nusiteikusiais Baltarusijos valstybės tarnautojais, asmeniškai neprisidėjusiais prie represijų šalyje. Pabrėžiama, kad demokratiniai pokyčiai šalyje įvyktų greičiau, jei prie jų prisijungtų ir pareigūnai, nors pagrindiniai permainų iniciatoriai turėtų būti pilietinė visuomenė ir verslo bendruomenė.

Europarlamentarai pažymi, kad žmogaus teisių padėtis šalyje išlieka sunki. Pakoreguotas pirminio rekomendacijos teksto tvirtinimas apie pagerėjimą šioje srityje. Konstatuojama, kad politiškai motyvuotų suėmimų sumažėjimas 2012 metais daugiau nei tris kartus palyginus su 2011 metais, apie kurį pranešė autoritetingas žmogaus teisių centras „Vesna“, gali būti paaiškinamas represijų ir įbauginimo atmosfera šalyje. Europarlamentarai ragina ES šalis ir institucijas ieškoti būdų, kaip paskatinti Minską imtis demokratinių reformų, pradėti dialogą su pilietine visuomene ir opoziciją, nevaržyti nepriklausomos žiniasklaidos. Jie kviečia ES toliau visokeriopai remti Baltarusijos pilietinę visuomenę, šalies modernizavimo dialogą, laisvą žiniasklaidą bei sumažinti Šengeno vizų kainas šalies piliečiams.

„Labai svarbu panaikinti visus dirbtinius barjerus prie sienos perėjimo punktų, konsulatuose ir kitose institucijose, kad būtų palengvintas žmonių bendravimas“, - EP Užsienio reikalų komiteto posėdyje kalbėjo J.V. Paleckis.

Rekomendacijoje ES raginama atlikti galiojančių „varžančių priemonių“ (sankcijų) įvertinimą ir, jei prireiks, padidinti jų efektyvumą, pritaikyti jų apimtį, pobūdį ir galiojimą priklausomai nuo pokyčių šalyje ir jos santykių su ES.

Europos Parlamentas šią rekomendaciją plenarinėje sesijoje ketina svarstyti rugsėjo mėnesį. Ji neturės teisinio įpareigojimo veikti, tačiau yra svarbus politinis signalas vyriausybėms, ES institucijoms, pilietinei visuomenei, verslo bendruomenei, nevyriausybinėms organizacijoms tiek ES, tiek Baltarusijoje.