Tačiau, anot „The Guardian“, vienintelis kelias įveikti krizę – kovoti su neoliberalizmu. Neoliberalų įsitikinimu, ekonomikos valdymas gali būti paremtas tik pačios rinkos principais ir jos savireguliacijos mechanizmais; tai, dienraščio teigimu, yra didžioji lyderių nebeturinčios Europos, neva vienijamos euro bei bandančios reguliuoti vidaus ekonomiką ir socialinius skirtumus remiantis finansinių rinkų logika, iliuzija. Neoliberalizmas dabar vienintelė Europos politikų, siekiančių pasipriešinti krizei ir susidoroti su socialiniais konfliktais, kurie iškils per artimiausius mėnesius, vartojama kalba. Neegzistuoja jokia Europos vadovybė, tik taupymo priemonių ir represijų valdžia.

Krizės akivaizdoje praraja tarp ekonomiškai stiprių bei silpnų šalių, anot „The Guardian“, sąlygota Europos centrinio banko politikos, gali tik blogėti. Dienraščio manymu, tėra tik laiko klausimas, kada Vokietija paliks euro zoną. Graikijos ar Ispanijos pasitraukimas iš vieningos valiutos zonos neužglaistys centrinėje Europoje atsiradusių plyšių ir nesumažins atotrūkio tarp Vokietijos, kurios ekonomika vėl auga ir kuri dabar koncentruojasi į Azijos ar Pietų Amerikos šalių rinkas, ir Prancūzijos, kurios ekonominė galia ir politinis patikimumas jau kurį laiką silpsta.

Senkantis JAV ekonomikos stimuliavimo priemonių arsenalas, bandymas prislopinti Kinijos augimą ir išvengti joje nekilnojamojo turto burbulo ir palūkanų normų didėjimas bei auganti infliacija Indijoje taip pat taps kliūtimis gaivinant Europos ekonomiką.

Tokiame kontekste tampa neįmanoma įgyvendinti visoms euro zonos šalims primestų taupymo priemonių. Prasidės masinis atsiribojimas nuo Europos stabilumo planų – ir greitai, kaip jau parodė Vengrijos pavyzdys. O tai negalės neatsiliepti valstybių narių ekonominei ir socialinei politikai. „The Guardian“ teigimu, mes jau stebime Europos deeuropizaciją.

Jei tokie yra kapitalizmo, paskutiniais dešimtmečiais vis labiau besikoncentruojančio į finansus, padariniai, tai būtent jo krizė turėtų mums parodyti, kaip išsigelbėti nuo neoliberalizmo, kuris yra jo pagrindinė priežastis, teigia dienraštis. Reikia pradėti struktūrinius procesus nuo pačių pamatų, pradėti kovoti su vis dar numatomomis taupymo priemonėmis.

„The Guardian“ teigia, kad reikia priešintis atlyginimų mažinimui, protestuoti prieš viešojo sektoriaus išlaidų karpymą, padalinti finansinio kapitalizmo pasiglemžtus turtus ir ekonominį augimą paversti subalansuota plėtra. Europa, kurią iš kitų išskiria jos žmonės ir jų tarpusavio skirtumai, gali būti išgelbėta tik tada, jei neoliberalioji Europa bus sunaikinta.