Kolumbijoje po sekmadienį įvykusio pirmojo prezidento rinkimų turo (tarpusavyje konkuravo 10 kandidatų) pirmauja Juanas Manuelis Santosas (46,6 proc.) ir Antanas Mockus (21,5 proc.), kurie ir susirungs birželio 20 d. įvyksiančiame antrajame rinkimų ture.

1) Pirmąjį rinkimų turą laimėjo dabartinis šalies prezidentas Alvaro Uribe, o ne Juanas Manuelis Santosas. Prezidento Uribe populiarumas po dviejų kadencijų (2002–2010) toks didelis (per 60 proc., kai kuriais duomenimis – 75 proc.), kad jo pozicija, jo žodis buvo lemiami. Ponas J. Santosas, kuris yra valdžios partijos (Partido de la U) statytinis, sėkmingai pasinaudojo dabartinio prezidento populiarumu. Nors praėjusios savaitės pradžioje, pastebėjęs, kad A. Uribe populiarumas truputį nukrito, buvo pradėjęs atsiriboti nuo savo prezidento: „Aš nesu Alvaro Uribe. Aš turiu savo valdymo stilių“, tačiau vakar vakare, kreipdamasis į savo rėmėjus, vis dėkojo prezidentui A. Uribe: „Pone prezidente Uribe, tai yra ir Jūsų pergalė“ ir t.t. 

2) Rinkimų dieną balsuoti atėjo gerokai mažiau žmonių, nei prognozavo viešosios nuomonės tyrimų agentūros. Teisybė, balsavo daugiau žmonių, nei prieš ketverius metus vykusiuose prezidento rinkimuose, tačiau aktyvumo procentas – 49,24 proc. – nebuvo aukštas. Tai reiškia, kad Antano Mockaus rėmėjai, nemaža jų dalis, balsuoti neatėjo.

3) Viešosios nuomonės apklausos prognozavo antrąjį turą, be to, jos prognozavo ir Juan Manuelio Santoso pergalę pirmajame rinkimų ture, antrajame ture pranašaudamos pergalę Antanui Mockui.
J.Santosas ir A.Mockus

Viskas būtų gerai, jei ne tikrai didelis skirtumas tarp A. Mockaus ir J. Santoso gautų balsų: 21,5 proc. ir 46,6 proc. Tokio didelio skirtumo neprognozavo niekas. Kaip ir to, kad J. Santosas nurungs A.Mockų net šalies sostinėje Bogotoje, kurios meru net dvi kadencijas (1995–1997 ir 2001–2003) buvo Antanas Mockus. Dar kartą pastebėsiu, kad meru jis buvo renkamas ne savivaldybės tarybos narių, o visų Bogotos gyventojų (per 7 milijonai žmonių).

4) Antrasis rinkimų turas – birželio 20 dieną. Politikos apžvalgininkai, ekspertai jau analizuoja, kokie aljansai galimi šioje situacijoje. Kurie buvę kandidatai ragins savo rėmėjus atiduoti balsus už J. M. Santosą, o kurie – už Antaną Mockų. Visi kiti kandidatai – neskaitant Santos ir Mockaus – išsidalijo daugiau nei 30 proc. balsų, todėl labai svarbu, kam tie balsai atiteks antrajame rinkimų ture.

Teoriškai galimybė laimėti antrajame ture Antanui Mockui išlieka, tačiau praktiškai galimybės yra nedidelės. Trečiuoju pagal gautų balsų skaičių tapęs German Vargas visada buvo prezidento A. Uribe šalininkas, tačiau šiuose rinkimuose dalyvavo, nes prieštaravo, kad A. Uribe liktų dar ir trečiajai kadencijai. Beveik pusantro milijono balsų, kuriuos jis gavo pirmajame ture, antrajame ture turėtų atitekti ponui J. Santos, kaip ir beveik milijonas balsų, kuriuos gavo konservatorių kandidatė Noemi Sanina.

Antrajame ture paprastai aktyvumas būna mažesnis, ne visi, balsavusieji pirmajame ture, ateis prie urnų ir birželio 20 d., tačiau J. Santosas vakar savo rėmėjų prašė tik ratifikuoti, t.y. patvirtinti rezultatą.