Kyla klausimas, o kaip save mato Ukraina?

Ukrainos integraciją į ES remia opozicijos lyderiai Arsenijus Jaceniukas ir Vitalijus Kličko, manantys, jog didesnė įsiliejimas į Europos sferą išeis jų šaliai į naudą.

Šia linkme galvojantys žmonės palaiko ES Asociacijos sutarties pasirašymą, kuris turėtų būti užtvirtinamas lapkritį Vilniuje vyksiančiame Rytų Partnerystės viršūnių susitikime.

Teisė apsispręsti dėl Ukrainos ateities priklauso piliečiams ir dėl šios priežasties bus rengiamas referendumas, kurio metu bus sprendžiama, ar bus stojama į ES, ar į Muitų sąjungą. Tiesa, dar nėra nuspręsta, kada referendumas vyks.

Kremlius kritikuoja šia linkme judantį Kijevą. Taikomi prekybos apribojimai prieš Ukrainą, manoma, jog tai daroma politiniu pagrindu. Rusija teigia, kad riboja konditerijos gaminių įvežimą į šalį dėl kokybės ir sveikatos priežasčių, tačiau šios priemonės sulaukė neigiamo ES vertinimo.

Visa tai reiškia, kad Ukrainai užkraunama vis daugiau atsakomybės rinktis kuria kryptimi - rytų ar vakarų - vystysis ekonomika, su kuo bus siejami artimi politiniai santykiai.

Esant spaudimui iš visų pusių - iš Rusijos, ES ir pačių Ukrainos gyventojų, trokštančių žvilgančios ateities - tampa svarbu atsargiai atsirinkti draugus ir sąjungininkus. Problema ta, kad artumas su ES automatiškai reiškia atšalusius santykius su Rusija, ir atvirkščiai.

Norėdami išvengti vidinio susiskaldymo, Ukrainos politikai turėtų užtikrinti didžiosios daugumos palaikymą. Demokratinėje sistemoje teužtenka paprastos daugumos, norint priimti vieną ar kitą svarbų sprendimą. Referendumas - puikiausia priemonė.

Šiuo atveju sprendimas dėl ekonominio ir politinio artumo gali priversti didelę dalį piliečių pasijausti ignoruojamų, jei balsų skaičius būtų apylygis. Dėl to gali kilti neramumų, įvairių protesto akcijų.

Palaikyti santykius su ES ir Rusija tuo pačiu metu yra nepaprastai sudėtinga, o didelė dalis žmonių vienaip ar kitaip apsisprendus referendume liks nepatenkinti. Ėjimas su vienais, automatiškai reiškia ėjimą prieš kitus...

Būdas išvengti viso to? Masiškai rengti viešas diskusijas, platinti informaciją, ruošti politinių lyderių susitikimus siekiant to vangaus ir sunkiai pasiekiamo tikslo - šiltų trilypių santykių tarp Ukrainos, ES ir Rusijos.

Ukrainos pavyzdys yra unikalus tuo, kad gali sukurti precedentą geresniam ES-Rusijos bendradarbiavimui ir padėti išlaikyti draugiškus debatus opiais klausimais.

Vienaip ar kitaip, Ukrainos nuosprendis turės rimtų pasekmių Europos ateičiai ir geopolitinei regiono padėčiai. Ir čia jai belieka palinkėti sėkmės!