„Privalome būti narsūs ir ištikimi vizijai, įkvėpusiai plėtros procesą“, - kolegoms iš 26 ES valstybių narių sakė Didžiosios Britanijos Europos reikalų ministras Davidas Lidingtonas. Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini taip pat pažymėjo, kad Turkija iki 2050 m. taps antrąja pagal dydį Europos ekonomika.

Savaitgalį dienraštis „International Herald Tribune“ paskelbė keturių užsienio reikalų ministrų iš Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos ir Italijos pasirašytą bendrą laišką, kuriame apkaltino Europą „atsukus Turkijai nugarą“ bei paragino „Vakarų Europos klubą transformuoti į tikrąją visos Europos Sąjungą“.

„Esminis klausimas kyla ne dėl Turkijos priešiškumo Europai, bet Europos nenoro paisyti pagrindinių vertybių ir principų, kuriais buvo vadovautasi per pastaruosius 50 metų. Abejonės dėl didelės, savimi pasitikinčios tautos priėmimo į ES dabar yra akivaizdžios kaip ir tuomet, kai Didžioji Britanija, susidūrusi su stipriu opozicijos pasipriešinimu, pareiškė - naujosios narės gali padėti Europai sugrąžinti ekonominį dinamiškumą“, - rašoma laiške.

Antradienį vykusiame susitikime Briuselyje buvo pateiktos galutinėse išvados, kurios parodo, kad derybos dėl Turkijos narystės ES „pasiekė daugiau pastangų reikalaujantį etapą“, nes per pastaruosius šešis mėnesius nebuvo žengta jokių naujų žingsnių. Plėtros procesas yra rekordiškai lėtas, nes Turkija oficialias derybas pradėjo dar 2005 m. spalį.