Pritariau komisarei, kad labai svarbu stiprinti Europos Sąjungos saugumą, tačiau klausiau, kokie yra konkretūs pasiūlymai dėl kovos su korupcija, kadangi ekonomikos ir finansiniu sunkmečiu labai svarbu apsaugoti ekonomiką nuo nusikaltėlių įsiskverbimo, būtina kovoti su taip vadinama „šešėlinė” ekonomika, kuri iškraipo konkurenciją ir kenkia šalies vidaus ekonomikai. Be to, domėjausi dėl nusikaltėlių turto konfiskavimo, nes siekiant kovoti su nusikaltėlių tinklų finansinėmis paskatomis, valstybės narės turi imtis visų įmanomų veiksmų, kad areštuotų, užšaldytų ir konfiskuotų nusikaltėlių turtą, taip pat užtikrintų, kad jis vėl negrįžtų į nusikaltėlių rankas.

Teiravausi ir dėl sienų apsaugos, kadangi tai ypač svarbu, kai norima realiai kovoti su kontrabanda, kuri daro didžiulę žalą Europos Sąjungos ekonomikai, žmonių gyvenimui, gilina krizę. Atkreipiau komisarės dėmesį į tai, kad kai kuriose valstybėse narėse dėl išnaudoto darbo užmokesčio fondo bei taupymo sumetimais muitininkai negaus dviejų paskutinių mėnesių atlyginimų už savo darbą. Taigi tik belieka tikėtis, kad muitininkai dirbs iš idėjos ir toliau kovos su kontrabanda.

Komisijos narė C. Malmström teigė suprantanti mūsų problemas bei žinanti tų šalių situaciją, todėl Komisija 2011 m. teiks pasiūlymą, kaip stebėti valstybių narių kovos su korupcija pastangas ir jas paremti. Siekiant sustiprinti Europos Sąjungos teisinę sistemą konfiskavimo srityje, Komisija kitais metais pateiks teisės aktų pasiūlymų dėl didesnio masto trečiosios šalies turto konfiskavimo ir išplėsto konfiskavimo bei sieks supaprastinti valstybių narių ne apkaltinamuoju nuosprendžiu pagrįstų nutarimų konfiskuoti tarpusavio pripažinimą.

Apie ES vidaus saugumo strategijos įgyvendinimą plačiau galite skaityti Europos Komisijos narės Cecilijos Malmström svetainėje.