Netgi prieš Toronte vykusį Didžiojo dvidešimtuko susitikimą JAV prezidentas Barackas Obama trimitavo pavojų, kad naujos fiskalinės ribojamosios priemonės Europoje kelia grėsmę dar silpnai atsigaunančiai ekonomikai.

Prezidentui B. Obamai reikėtų atsipalaiduoti ir nustoti klausyti patarėjų – M. Keinso pasekėjų, kuri menkai išmano, kuo gyvena Europa. Vokietijos 80 mlrd. dolerių fiskalinio konsolidavimo paketas iš sumažintų išlaidų ir padidintų mokesčių ne tik nepakenks ekonomikos atsigavimui, bet prie jo prisidės, paskatindamas didesnį vartojimą šalyje.

Tipiška, kad JAV ekonomistai, netgi iškiliausieji, nesupranta Europos – jie mano, kad Amerika – visas pasaulis, o visas pasaulis – Amerika.

Toliau Nyderlandų dienraštis pateikia pasakojimą apie Vokietijos griežto ekonominio taupymo programą, kurio nežino JAV prezidentas, ir paaiškinimas, kodėl B. Obama turėtų apkabinti Angelą Merkel, užuot ją koneveikęs.

Europiečiai taupo kitaip

JAV ekonomistai įsivaizduoja, kad visi vartotojai elgiasi kaip amerikiečiai vartotojai

Vokiečiai, ne tik vyresnio amžiaus, dabar atideda gana didelę pajamų dalį, nes žvelgia į valstybės biudžeto deficito dydį, o priekyje mato infliaciją. Stambaus masto privatus taupymas Vokietijoje – menko taupymo valstybės lygiu pasekmė. Pakanka sumažinti valstybės skolą, ir vartojimas šalies viduje padidės. Būtent to kritikai reikalauja iš Vokietijos makroekonominės politikos. Tad kur bėda?

Tačiau JAV ekonomistai, kaip antai mėgstamiausias B.Obamos ekonomistas Nobelio premijos laureatas Paulas Krugmanas, kuris neseniai nuvyko į Berlyną ir pasmerkė A. Merkel taupymo priemones jos pačios kieme, netiki analize, nes galvoja, kad visi vartotojai elgiasi kaip amerikiečiai.

Taip, duokite JAV vartotojams pinigų ir jie juos išleis, nė nesusimąstę apie ilgalaikes didėjančios valstybės skolos pasekmes, iš kurios ir gauti pinigai. O vokiečių vartotojai (ir olandų) apie tai galvoja, tad ima daugiau taupyti. Be to, jie labiau nei amerikiečiai vertina į stabilumą orientuotą kultūrą. Taigi ribojamosios fiskalinės politikos priemonės Šiaurės Europoje ir Amerikoje gali būti labai skirtingos.

Posakis „visiems tinka vienas dydis“ Europai netinka

Daugelio JAV ekonomistų mėgstamas posakis „Visiems tinka vienas dydis“ Europai netinka. Už Vokietijos ekonominio taupymo priemonių dar slypi svarbus klausimas apie ekonominę lyderystę. Apklausų rezultatai rodo, kad A. Merkel populiarumas sumažėjo, nes sprendžiant paramos ir skubios pagalbos priemonių klausimą, ji užleido lyderio pozicijas Europoje Prancūzijai.

Kad jas atgautų, Vokietija turi paskatinti pietines valstybes – Graikiją, Ispaniją, Portugaliją ir Italiją žymiai sumažinti biudžetus. Geriausiai skatina rodomas pavyzdys. Tik kaip Vokietija ir Olandija gali reikalauti neturtingesnių šalių drastiškai sumažinti biudžetą, jei pačios jo nemažina?

B. Obama nenori, kad užsienio skolos problemos išplistų į Ameriką. JAV su savo bankais jautri infekcijai kaip ir kitos šalys, o gal net jautresnė. Užuot siūlius Europos lyderiams mažinti griežto ekonominio taupymo priemones, JAV prezidentui mažų mažiausiai derėtų prikąsti liežuvį.