„Aš manau, kad mes visi esame ragavę (GMP), tik paprasčiausiai to nežinome. Nes ir pas mus dar šiandien yra įvairių bulvių rūšių, kurios yra labai krakmolingos ir išvirus jos subyra. Pavyzdžiui, man kyla klausimas, kodėl vynuogės yra be kauliukų, kodėl kai kurių mandarinų žievelės būna atšokusios, ir pan.???“, - myEP.lt konferencijoje su skaitytojais kalbėjo Z. Balčytis.

Anot jo, tiek Lietuvoje, tiek kitose ES valstybėse, yra nepakankama kontrolė ir informacija apie tokių produktų maistinę sudėtį.

„Paskutinėje diskusijoje būnant Lietuvoje iš oficialių pareigūnų teko išgirsti, kad norint nustatyti genetiškai modifikuotų organizmų buvimą tokiuose maisto produktuose būtina valstybei užpirkti etaloną, kuriame būtų išrašyta produkto sudėtis, pasirodo, mes neturime lėšų. Kadangi nėra galimybės mums patikrinti, tai į tokias valstybes (importuojančios) kompanijos ir stengiasi pateikti atitinkamus produktus“, - sakė europarlamentaras.

Kovo 2-ąją Europos Komisija priėmė istorinį sprendimą – leido Europos Sąjungoje auginti genetiškai modifikuotas bulves. Šiemet jos bus auginamos Vokietijoje ir Čekijoje. Genetiškai modifikuotiems kukurūzams leidimas duotas nuo 1998 m. Nė viena šių kultūrų nebuvo ir nėra auginama Lietuvoje.