„Europos Parlamentas ir pirmiausia Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas turėtų išreikšti susirūpinimą dėl Lenkijos ir Rusijos dvišališkumo, sprendžiant energetinius klausimus, nes tai yra žingsnis atgal siekiant sukurti konkurencingą bendrą ES vidaus energetinių resursų rinką,“ – savo laiške komiteto pirmininkui teigia Z.Balčytis.

Jo teigimu, Europos energetikos komisaras G.Oettingeris ne vieno savo apsilankymo Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitete metu pabrėžė, kad būtų neįmanoma sukurtu saugios vidaus energetikos rinkos, jeigu ES nesugebės kalbėtis vienu balsu su išorės tiekėjais.

„Europa yra labai priklausoma nuo dujų importo, o tokie susitarimai kaip mūsų kaimynų lenkų tą priklausomybę dar labiau didina, todėl prašau šį klausimą iškelti jau artimiausioje plenarinėje sesijoje Strasbūre, kur būtų galima pateikti klausimus apie šią problemą Komisijai ir padiskutuoti apie tai Europos 2011 – 2010 metų energetikos strategijos kontekste,“ – teigė Z.Balčytis.

Lenkija ir Rusija ketina pasirašyti sutartį su Rusijos monopolininku „Gazprom“ dėl dujotiekio „Jamalas – Europa“ eksploatacijos iki 2045 m. Anot europarlamentaro iš Lietuvos, įvairios strategijos kuriamos 10 metų laikotarpiui, o minėta sutartį ketinama pasirašyti net 35 metams, „nors sutarties sąlygų nežino daugelis ES valstybių“.