„Kiekvieną pavasarį nacionaliai biudžetų planai bus pristatyti Europos Komisijai ir ES šalims narėms. Laikas čia svarbiausias“, - sakė ES prezidentas Hermanas van Rompuy. Anot jo, nebus tikrinam kiekviena biudžeto eilutė, tik pajamos, išlaidos ir bendras balansas.

„Valstybė, pateikdama biudžeto planą su aukštu biudžeto deficitu turės pasiteisinti prieš kitas šalis nares ir euro zonos finansų ministrus“, - teigė H. van Rompuy.

H. van Rompuy
Šalys narės gali būti nubaustos ne tik už važiavimą per raudoną šviesą (viršijus 3 proc. BVP deficitą), bet nuo šiol ir už pajudėjimą per geltoną šviesoforo signalą

Tokiai ES priežiūrai, kad biudžetų projektai tikrinami iki svarstymų nacionaliniam parlamente, labiausiai papiktino Didžiąją Britaniją.

Ministrai taip pat sutarė šalis, nesilaikančias fiskalinių taisyklių, bausti daug greičiau - bausmės galėtų būti taikomos ne tik peržengus 3 proc. BVP biudžeto deficito ribą, bet ir ją planuojant. Lygindamas su šviesoforu H.van Rompuy teigė, kad „šalys narės gali būti nubaustos ne tik už važiavimą per raudoną šviesą (viršijus 3 proc. BVP deficitą), bet nuo šiol ir už pajudėjimą per geltoną šviesoforo signalą“.

Naujoje tvarkoje numatyta, kad kiekviena šalis narė turės teikti ir vertinimus dėl ūkio augimo, išlaidų, mokesčių ir kitų rodiklių. Buvo nepritarta kai kurių šalių pasiūlymui iš finansiškai nedrausmingų valstybių atimti balso teisę.