"Manęs išklausė, bet nieko neklausinėjo. Aš tik pasakiau savo kalbą. Jeigu tai vyktų kokioje Ukrainoje, Gruzijoje arba Baltarusijoje su opozicijos lyderiu, jam pakištų kokią nors kamerą, dėtų antrankius, laikytų namų arešte, neleistų susitikinėti su rinkėjais, falsifikuotų bylas, tai čia būtų surengtas neeilinis posėdis. Tiesiog norėčiau, kad man būtų taikomas toks pats kriterijus", - emocingai po komisijos posėdžio trečiadienio vakarą dėstė V. Uspaskichas.

Europarlamentaras aiškino, kad Lietuvoje buvo ribojamos ir pažeidžiamos jo teisės.

"Yra apeliacinio teismo sprendimas, kuriame juoda ant balto parašyta, kad (reikia - ELTA) drausti mano politinę veiklą. Ar tai gali būti teisinėje demokratinėje valstybėje?" - klausė V. Uspaskichas.

Darbo partijos lyderis prisiminė, kaip jam buvo uždėti antrankiai ir taip esą pažeistos jo žmogaus teisės.

Pranešėjas V. Uspaskicho klausimu socialdemokratas vokietis Bernardas Rapkajus (Bernhard Rapkay) Eltai sakė, kad V. Uspaskicho pasisakymą išklausiusiems komiteto nariams kilo klausimų, dėl kurių ketinama papildomai kreiptis į Lietuvos teisėsaugos institucijas.

"Mums dar neaiškios dvi ar trys vietos, kreipsimės į Lietuvos atitinkamas institucijas ir tik viską išsiaiškinę priimsime sprendimą. Kiek tai truks, negaliu pasakyti, kaip ir įvardinti, kas mums nėra aišku", - sakė B. Rapkajus.

Teisės reikalų komitetas viską išsiaiškinęs priims sprendimą, kurio pagrindu balsuos EP. Komitetas gali pasiūlyti europarlamentarams pritarti Lietuvos prokuratūros prašymui panaikinti V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę arba atvirkščiai - ją ginti.

Teisės reikalų komiteto pozicija šiuo klausimu yra labai svarbi. Formuluotė dažniausiai būna lemiama EP apsisprendžiant. Atvejai, kuomet europarlamentarai nepritaria komiteto pozicijai, yra išimtiniai.

V. Uspaskichas yra vienas iš kaltinamųjų baudžiamojoje byloje dėl apgaulingos Darbo partijos buhalterijos.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Saulius Verseckas yra sakęs, kad tolesnis teismo procesas būtų įmanomas tik tuo atveju, jeigu EP duotų sutikimą patraukti V. Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn, panaikinti teisinę neliečiamybę.

"Jeigu EP duos sutikimą patraukti Parlamento narį baudžiamojon atsakomybėn ir panaikinti jo imunitetą, tuomet jis turėtų tokias pat pareigas kaip ir kiti kaltinamieji dalyvauti baudžiamojoje byloje, jos nagrinėjime ir turėtų derinti savo veiklą EP. Juolab kad nėra Baudžiamajame procese numatytos tokios priežasties, kada negalima dalyvauti teismo procese", - kalbėjo prokuroras.

Pats V. Uspaskichas EP pirmininkui Ježiui Buzekui (Jerzy Buzek), Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos (ALDE) vadovui Gi Ferhofštatui (Guy Verhofstadt) bei Teisės reikalų komiteto vadovui Klausui Heneirui Lėnei (Klaus-Heneir Lehne) yra parašęs laiškus, kuriuose pasiskundė tapęs politinio persekiojimo auka ir savo atvejį palygino su buvusio "Yukos" vadovo Michailo Chodorkovskio, kuris dėl mokesčių slėpimo Rusijoje buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus.