„Gali EP ir nedirbti – beveik niekas nepastebės. Matyt, nuo mūsų ne tiek ir priklauso, nes jei tik vaikštai ir būni, klausai, nieko nesakai, didelių pretenzijų ir nėra“, - žurnalistams pasakojo V. Uspaskichas.

Pasak V. Uspaskicho, kas kita, jei imiesi iniciatyvų pasisakyti, rengti pranešimus. Politiko teigimu, jeigu nori dirbti, iniciatyvos niekas neriboja, tad gali darbo surasti ir 24 ar 25 val. per parą.

EP V. Uspaskichas dalyvauja komitetų ir tarpparlamentinių darbo grupių veikloje. Darbo partijos pirmininkas pasidžiaugė bene pirmasis iš šios kadencijos parlamentarų įgavęs teisę skaityti pagrindinį pranešimą Regionų komitete apie su žmogaus įtaka susijusias stichines nelaimes.

Politikas aiškino per kiekvieną plenarinį posėdį keliskart pasisakantis, tačiau jei to nedarytų, už tai niekas nebaustų. Pašnekovas aiškino Briuselyje parašantis vieną kitą straipsnį, susitinkantis su vietos žurnalistais. Vietinėje spaudoje turėtų pasirodyti V. Uspaskicho straipsnis apie santykių su kaimyninėmis šalimis gerinimą.

Restorane jau užsisako angliškai

Dirbti EP V. Uspaskichui nėra sunku. Iš pradžių politikas buvo susirūpinęs, kad problemų gali kelti užsienio kalba. Tačiau, pasak jo, net EP pirmininkas Jerzy Buzekas plenarinį posėdį veda lenkiškai.J. Buzeko kalba verčiama į kitas kalbas.

V. Uspaskichas aiškino, kad intensyviai mokosi anglų kalbos ir angliškai jau sugeba užsisakyti restorane. „Manau, kažkada išmoksiu. Jei sugebėsiu kalbėti taip, kaip lietuviškai, būsiu patenkintas. Ir kai į Lietuvą atvažiavau, „labas“ negalėjau pasakyti“, - prisiminė jis.

Pasak V. Uspaskicho, kolegos europarlamentarai jo neliečiamybės panaikinimo istorija nesidomi. Kai bus šis klausimas svarstomas EP, V. Uspaskichas ketina „pakankamai griežtai ir skambiai“ pasisakyti. Nors tai esą gali grėsti nemalonumais Lietuvos teisinei sistemai, pasak V. Uspaskicho, kitaip situacijos spręsti negalima.

Buvęs ūkio ministras gyrėsi dar 2007 m. išprognozavęs ekonominę krizę. V. Uspaskicho teigimu, Lietuva iš krizės kapstysis 10-15 metų. „Mes dar dugno nepasiekėme“, - įsitikinęs politikas.