V. Socoras teigė pasirinkęs tokią diskusijos temą dėl tos priežasties, kad energetikos klausimai ES darbotvarkėje turėtų užimti strateginę vietą, tačiau jiems skiriama per mažai dėmesio.

„Nekyla abejonių, kad dujos – XXI amžiaus nafta – tapo strateginiu ištekliu, kuris sukuria ilgalaikę priklausomybę tarp vartotojo ir tiekėjo dėl transportavimo vamzdynais nelankstumo. Todėl dujų klausimai niekuomet nebus vien ekonominiai ir politiškai neutralūs – tai puikiai supranta ir siekia išnaudoti Rusija“, - kalbėjo V. Socoras.

Anot jo, Rusija, kurdama savo dujų tiekimo vamzdynų tinklą, siekia sukurti dvišalius santykius tarp šalies-vartotojos ir savęs, tuo iš esmės pakirsdama pagrindinę europinių ir transatlantinių struktūrų stiprybę: sudaryti organizacijų šalims narėms galimybę kalbėti ir veikti vieningai, o ne po vieną. Tas faktas, jog dujų ištekliai yra riboti ir net Rusija negalės pilnai užtikrinti visiems vartotojams reikalingos jų pasiūlos, sukuria tarpusavio konkurenciją tarp Rusijos dujas naudojančių Europos valstybių.

Rusijos inicijuojami vamzdynų projektai – „Nordstream“, „Southstream“ bei „Bluestream“ – yra ne kas kita kaip dujų tiekimo antidiversifikacijos planas, kurio tikslas ilgam laikui užtikrinti dujų tiekimą ir kartu Europos vartotojų priklausomybę įvairiais vamzdynais, tačiau iš vieno ir to paties šaltinio – Rusijos.

„Įvykiai po prezidento rinkimų Ukrainoje buvo bauginantis pavyzdys, kaip manipuliavimo dujų kainomis pagalba Rusija akimirksniu absorbavo Ukrainą tiek ekonomiškai, tiek politiškai. Mano nuomone, ši situacija ir Vakarų nesugebėjimas suvaidinti joje principingo vaidmens – tai aiškus mirties signalas Europos kaimynystės politikai ir įrodymas, kad NATO Rytų kaimynystės atžvilgiu apskritai neturi jokios politikos“, - teigia V. Socoras.

Kita vertus, V. Socoras taip pat pastebėjo, kad nereikėtų pamiršti tendencijų, kurios pastaruoju metu silpnina „Gazprom“ pozicijas Europoje. Visų pirma, tai aktyvėjanti suskystintų gamtinių dujų naudojimo rinka: jų transportavimas laivais yra daug lankstesnis bei nesukuria minėtosios priklausomybės; be to, daugiau yra ir suskystintų dujų tiekėjų: tai Kataras, Alžyras ir kt. Antra, JAV šiuo metu jau pati apsirūpina vadinamosios nekonvencinėmis dujomis ir galėtų pradėti jų eksportą į Europą.

„V. Socoras šiandien vykusioje diskusijoje aiškiai įvardijo klausimus ir problemas, kurie, mano nuomone, yra egzistenciniai Europos Sąjungai ir NATO. Vakarų organizacijos turi atkreipti deramą dėmesį į jų narių vykdomus dvišalius susitarimus su Rusija, revizuoti kaimynystės politikos vykdymą, jei nori išsaugoti savo gyvavimo pamatus,“ - susitikimą apibendrino L. Donskis.