Prašymo kopiją jo autoriai taip pat pateikė prezidentei D. Grybauskaitei.

Prašymo autoriai teigia, jog, anot juos pasiekusios informacijos, šių metų balandžio mėnesį apklausti Eglės Kusaitės į Lietuvą buvo atvykę Rusijos Federacijos FST pareigūnai. Atliekant E. Kusaitės apklausą, galimai nebuvo garantuota įtariamosios teisė turėti gynėją bei jos atžvilgiu galėjo būti panaudotos psichinės bei fizinės prievartos priemonės. Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad apklausos atlikimui E. Kusaitė buvo išvežta iš suėmimo vykdymo vietos – Lukiškių tardymo izoliatoriaus – į kitas patalpas.

„Jei ši informacija apie kartu su Rusijos pareigūnais vykdytą Eglės Kusaitės apklausą yra teisinga, šios merginos teisės buvo itin šiurkščiai pažeistos. Neabejojame, kad VSD turi nedelsdama reaguoti į tokią viešą informaciją bei pateikti atitinkamą paaiškinimą. VSD tyla šioje situacijoje yra visiškai nepateisinama bei dar labiau žlugdo pasitikėjimą šia institucija“, - sako Leonidas Donskis.

Anot Žmogaus teisių instituto direktoriaus Henriko Mickevičiaus, teisė į gynybą bei draudimas taikyti žmogaus garbę ir orumą žeminančias ir fizinį skausmą sukeliančias priemones yra vieni pamatinių teisės į teisingą procesą bei teisinės valstybės principų. Prašymo pradėti tyrimą autoriai taip pat nuogąstauja dėl Rusijos pareigūnų dalyvavimo E. Kusaitės apklausoje. Anot jų, kitos šalies pareigūnų veiksmai Lietuvos Respublikos teritorijoje, galimai pažeidžiantys įtariamosios teises, kelia grėsmę valstybės saugumui, nacionaliniams interesams bei meta šešėlį visai teisėsaugos sistemos bei Valstybės saugumo departamento veiklai.

L. Donskis
Jei ši informacija apie kartu su Rusijos pareigūnais vykdytą Eglės Kusaitės apklausą yra teisinga, šios merginos teisės buvo itin šiurkščiai pažeistos. Neabejojame, kad VSD turi nedelsdama reaguoti į tokią viešą informaciją bei pateikti atitinkamą paaiškinimą. VSD tyla šioje situacijoje yra visiškai nepateisinama bei dar labiau žlugdo pasitikėjimą šia institucija

L. Donskis, D. Kuolys bei H. Mickevičius VSD generalinio direktoriaus G. Grinos prašo atlikti tyrimą dėl minėtosios informacijos tikrumo bei E. Kusaitės apklausos, kurioje galimai dalyvavo Rusijos FST pareigūnai, teisėtumo. Jei būtų nustatyti pažeidimai, prašoma išaiškinti Generalinės prokuratūros bei VSD pareigūnų vaidmenį sankcionuojant ar/ir vykdant neteisėtus veiksmus. Jei pareigūnų veiksmuose būtų nustatyta nusikalstamos veikos požymių, prašoma informuoti Lietuvos Respublikos Generalinę prokuratūrą bei užtikrinti kaltų asmenų patraukimą atsakomybėn.

Eglė Kusaitė, kuriai yra pareikšti įtarimai ketinus dalyvauti teroro aktuose Rusijoje, nuo praėjusių metų spalio mėnesio yra kalinama Lukiškių tardymo izoliatoriuje įtariama ketinimais susiprogdinti Rusijoje.