Vokietijos dienraščiui „Sueddeutsche Zeitung“ ketvirtadienį įteiktame laiške V.Putinas rašo, neva didesnė integracija tarp Rusijos ir ES bei „bendra kontinentinė rinka“ padėtų įveikti dabartinės krizės padarinius ir išvengti sparčiai augančios grėsmės dar vienai krizei.

„Būkime atviri: pasaulio ekonomikos krizė atskleidė Rusijos ir ES ekonominį pažeidžiamumą“, - rašo V. Putinas.

Pasak ministro pirmininko, Rusija vis dar yra pernelyg priklausoma nuo naftos ir dujų eksporto, tuo tarpu ES per savo deindustrializacinę politiką prarado savo konkurencinį pranašumą visame pasaulyje.

„Darni ekonominė bendrija nuo Lisabonos iki Vladivostoko“ sukurtų strateginius aljansus pagrindinėse pramonės šakose, pavyzdžiui, laivų statyboje, automobilių gamyboje, kosmoso ir farmacijos pramonėje.

„Mano nuomone, mums reikia atsakyti į klausimą, kaip galėtume sukelti naują industrializacijos bangą visame Europos žemyne“,- rašo V.Putinas.

Anot V.Putino, ES ir Rusijos bendradarbiavimas naftos ir dujų eksporto klausimais, turi būti depolitizuotas, o Europos ir Rusijos bendrovės privalo visur dirbti išvien „pradedant rinkos tyrimais ir baigiant energijos išteklių eksploatavimu bei pristatymu vartotojams“.

„Rusijos energetikos eksporto „politizavimas“ iki šiol buvo V.Putino vadovavimo prekinis ženklas, anksčiau kaip šalies prezidento, o dabar kaip premjero. Buvęs KGB karininkas prieš dešimtmetį pateiktoje kandidato disertacijoje dėstė, kaip Rusijos vyriausybė turėtų panaudoti energetikos sektorių kaip „užsienio politikos ginklą“.

Jis buvo nuolat kritikuojamas dėl sankcijų prodemokratiniams pokyčiams tokiose šalyse kaip Gruzija ir Ukraina, kurioms nustatydavo ginčytinas dujų kainas, tuo tarpu, kai palankesnės santvarkos šalims sudarydavo išskirtines dujų pirkimo sąlygas.

Dar 2009 m. sausį įvykusį incidentą, kuomet ES valstybės narės Bulgarija ir Slovakija neteko dujų, "Gazprom" pirmąją Naujųjų metų dieną nurodžius nutraukti jų tiekimą Ukrainai, kai pastarajai vadovavo „oranžinės revoliucijos“ lyderis Viktoras Juščenka.

A.Merkel nedega optimizmu

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje Berlyne, Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė privalėsianti „nuslopinti“ V.Putino vizijas.

„Mes, žinoma, remiame laisvos prekybos zonos tarp ES ir Rusijos idėją, bet aš šiuo požiūriu nusiteikusi truputį skeptiškai“, - teigė A.Merkel.

„Neseniai Rusijos žengti žingsniai nukreipti į kitą pusę“, - pridūrė kanclerė, kalbėdama apie pastarosios sukurtą muitų sąjungą su Kazachstanu ir Baltarusija.

Trečiadienį Briuselyje Rusijos derybininkai sutarė palaipsniui panaikinti žaliavų, tokių kaip mediena, tarifus, taip paragindama ES pašalinti visas kliūtis Rusijai įstoti į PPO.