Kaip rašo „Euobserver“, tikimasi, kad šios partijos vadovas Udo Voigtas taps europarlamentaru – tai būtų pirmasis 50 metų istoriją skaičiuojančios partijos atstovas EP.

Pagal naująją tvarką, šiai partijai teriekia gauti 0,7 proc. rinkėjų balsų tam, kad užimtų vieną iš Vokietijai skirtų 96 EP vietų. Per 2013 m. rugsėjo mėn. įvykusius Vokietijos parlamentinius rinkimus šiai partijai pavyko surinkti 1,2 proc. rinkėjų balsų.

U. Voigtui pavyko pagerinti neonacių partijos įvaizdį: per 15 jo vadovavimo metų partija buvo modernizuota, tarp partijos narių atsirado jaunųjų radikalų, partijos veikla buvo orientuota į opias socialines problemas. Šiuo metu Vokietijos regioniniuose parlamentuose šią partiją atstovauja 320 narių. Formuojamas eiliniu piliečiu besirūpinančios partijos įvaizdis.

Ši partija buvo įkurta 1964 m., o per pastaruosius dešimt metų Vokietijos Nacionalistinei demokratų partijai buvo skirta 10 mln. eurų (apie 35 mln. litų) valstybinių lėšų. Tiesa, partijai taip pat buvo skirta 1 mln. eurų (apie 3,5 mln. litų) bauda už netinkamą partijos finansinę apskaitą. Šiuo metu partiją kamuoja finansiniai sunkumai, todėl priešrinkiminei kampanijai skirta vos 300 tūkst. eurų (apie 1 mln. litų).

Vokietijos žiniasklaidos pranešimuose nematyti per didelio entuziazmo dėl Vokietijos Konstitucinio Teismo sprendimo. Dienraštis „Die Tageszeitung“ rašo, jog buvusiam kareiviui iš Bavarijos U. Voigtui įteiktas bilietas į Briuselį.

Savo ruožtu, paprastai nekalbus U. Voigtas interviu dienraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ buvo palyginti iškalbus: „Be jokios abejonės, nuotaika šiuo metu puiki. Rinkėjai pagaliau gali balsuoti už Nacionalistinę demokratų partiją negalvodami, kad jų balsas nueina perniek“.

Ar drausti neonacių partiją?

Jau ilgą laiką Vokietijoje vyksta ginčai dėl to, ar reikėtų drausti Vokietijos Nacionalistinę demokratų partiją. Šis klausimas buvo dar kartą iškeltas praėjusių metų pabaigoje, kai Vokietijos regionus atstovaujantis Bundesratas patvirtino prašymą, kuris buvo pateiktas Vokietijos Konstituciniam Teismui, drausti šią partiją.

2003 m. panašus mėginimas virto nesėkme.

Tačiau šiuo metu Vokietijos neonacių partijos dėmesys sutelktas į šių metų gegužės mėn. įvyksiančius ES rinkimus.

„Dabar turime sutelkti savo dėmesį į priešrinkiminę kampaniją, tada mums pavyks gauti dvi vietas EP“, - savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašo šios partijos atstovai.